Eskilstunakvinna i 95-årsåldern bestulen i hemmet

Eskilstuna

Strax före klockan 12 på onsdagen larmade en äldre kvinna polisen efter att hon blivit bestulen på sitt bankkort. Detta efter att kvällen innan haft besök av en kvinna som skulle kontrollera brandvarnaren.

Det var vid 18-tiden på tisdagen som en kvinna ska ha knackat på hemma hos kvinnan, som är i 95-årsåldern och bosatt på Öster i Eskilstuna. Hon utgav sig för att komma från bostadsbolaget och förklarade att hon var utsänd för att kontrollera brandvarnaren.

När kontrollen var genomförd och personen lämnat lägenheten upptäckte kvinnan att hennes bankkort saknades. Enligt polisen har någon efter detta tagit ut kontanter med hjälp av bankkortet.

– Man utnyttjar en godhet hos äldre, en vilja att vara snäll och vänlig, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Så sent som i fredags förra veckan kunde tidningen rapportera om en mer eller mindre identisk händelse. Den gången var det en 96-årig kvinna bosatt i Fröslunda som utsattes.

Även då knackade en kvinna på dörren, sade sig komma från bostadsbolaget och hävdade att hon skulle kontrollera brandvarnaren.

Den gången ska den okända kvinnan med våld ha tvingat till sig 96-åringens bankkort och sedan försvunnit från platsen.

Enligt Monica Bergström går det inte att med säkerhet fastställa att det rör sig om samma gärningsperson, även om mycket tyder på det.

– Jag har sett det ena signalementet men inte det andra, så jag kan tyvärr inte säga det. Men det rör sig om väldigt lika tillvägagångssätt.

Polisen rubricerar tisdagens händelse som stöld och fredagens som rån. Detta då det förekom visst våld.

I oktober skrev tidningen om ett par i 90-årsåldern i Eskilstuna som på ett liknande sätt blev bestulna i anslutning till sitt hem av ett par med en karta.

Göran Svensson är operativ analytiker på den regionala brottssamordningen och jobbar med stölder riktade mot äldre. Enligt honom ser man ingen trend vad gäller just tillvägagångssättet med brandvarnare. Däremot är han väl förtrogen med stölderna i hemmet som ofta riktar sig mot de allra äldsta.

– Man samlar in pengar för välgörande ändamål, kommer från kommunen och ska kontrollera vattenledningar – eller, som nu, brandvarnaren. Man använder sig av massor av anledningar för att lura sig in hos äldre. Däremot är det ovanligt med kvinnliga bedragare, säger han.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrottPensionärStöldpolis rån
Relaterat