• Den 28-årige man som, enligt Expo, är gruppledare för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna hade ett knogjärn i kalsongerna när han visiterades av polisen. Foto:
  • De två misstänkta männen och deras två vänner flydde ner i tunnelbanan i Stockholm efter den misstänkta attacken. Tre av de attackerade männen följde efter dem och larmade polisen. Foto:
1/

Eskilstunanazister åtalad för oprovocerad attack

Eskilstuna/Stockholm

Två män står åtalade för att ha attackerat ett sällskap i Stockholm i maj i år. Den ena av dem, som var beväpnad med knogjärn och pepparsprej, är gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Eskilstuna, rapporterar tidningen Expo.

Två aktivister från NMR i Eskilstuna, en 28-åring hemmahörande i Flens kommun och en 19-årig Eskilstunabo, befann sig i Stockholm med två vänner den 21 maj i år.

Sent på natten mötte de fyra personerna ett sällskap på fem personer ungefär vid Hötorget i Stockholm.

Enligt sällskapet tog 28-åringen då upp en burk med pepparsprej och sprejade helt oprovocerat rakt in i gruppen. I förhör uppger personerna som attackerades att mannen även råkade spreja en kvinna ur sitt eget sällskap i ansiktet och på bilder från övervakningskameror syns det hur hon håller sig för ögonen.

Tre av de personer som blev attackerade började följa efter den andra gruppen. Samtidigt larmade de polisen. En av de som var värst drabbad uppgav att han inte kunde se någonting efter attacken och stannade i stället kvar på platsen med en av vännerna.

Enligt de tre personerna som följde efter gruppen ska de upprepade gånger ha skrikit åt dem att de skulle sluta följa efter.

"Ni kommer få stryk om ni inte slutar följa efter oss", skrek en 19-årig man från Eskilstuna vid ett tillfälle och höjde armarna framför sig, uppger de tre personerna i förhör.

28-åringen och en 19-årig man hoppade över spärrarna i en tunnelbana i närheten och deras två vänner kom efter med ned i tunnelbanan.

Polisen grep 28-åringen och 19-åringen när de kom upp från tunnelbanan. De två andra personerna sprang från platsen och är inte heller misstänkta för något brott. 28-åringen och 19-åringen hade nazistiska symboler på sina kläder och uppgav att de var medlemmar i NMR till poliserna. En av poliserna som grep 28-åringen beskriver hur han såg mannen släppa en burk med pepparsprej på marken. När poliserna senare visiterade mannen trillade ett knogjärn som mannen stoppat i kalsongerna ner på golvet.

28-åringen är, enligt den antirasistiska tidskriften Expo som var först med att rapportera om åtalet, gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna. Han är hemmahörande i Flens kommun där antalet anmälda nazistiska manifestationer i form av exempelvis uppsatta klistermärken ökat drastiskt sedan 2015, från 0 till 18. Han står också som kontaktperson till andra som vill genomföra nazistiska manifestationer.

28-åringen är åtalad misstänkt för misshandel, brott mot knivlagen och andra farliga föremål samt vapenbrott. 19-åringen från Eskilstuna som också är aktivist i NMR står åtalad misstänkt för olaga hot. De två åtalade männen nekar till brott men har inte uttalat sig om händelsen i polisförhör.

Enligt Expo var både 19-åringen och 28-åringen två av de svenskar som hindrades när de försökte resa in i Norge i juli för att delta i en NMR-demonstration.

Rättegången mot de två männen börjar i slutet av september, enligt Expo.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrottHögerextremisterKrimmisshandel
Relaterat

Mest delat denna vecka