Linde Sjöstedt är projektledare för Folk och kultur.

Eskilstunas hotell snart fullbokade – nu behövs invånarnas hjälp

Eskilstuna

Hotellen räcker inte till för alla besökare som väntas till konventet Folk och kultur. Arrangören vädjar därför till kommuninvånare att hyra ut sitt privata boende.

– Det är kul om Eskilstunaborna också vill ha en konstnär på sin soffa, säger projektledaren Linde Sjöstedt.

Folk och kultur arrangerades för första gången i februari i år och lockade över 2 000 besökare.

– Varenda sängplats, varenda hotellplats var ju uppbokad. Det var folk som sa att 'nej, men vi får inte plats, vi kommer inte', berättar Linde Sjöstedt.

Mia Forslöf på Eventool är kongressarrangör.

Nästa konvent äger rum den 6-9 februari 2019. Enligt Linde Sjöstedt kommer det att finnas tillräckligt många sängplatser trots att antalet besökare väntas öka.

– Vi hoppas ju att det kommer runt 3 000 besökare, säger hon och fortsätter:

– Det var så många som tyckte att det här var en väldigt viktig samlingsplats för det kulturpolitiska samtalet.

Mia Forslöf på Eventool är kongressarrangör:

– Vis av erfarenheten från det första konventet har vi inför 2019 utökat antalet rum som vi har till vårt förfogande, med bland annat Parken Zoos stugby. Vi ser dock att behovet av enklare boenden är stort hos vår målgrupp. Det vore fantastiskt om våra invånare vill öppna sina hem i samband med detta viktiga arrangemang, som kommer fortsätta stärka Eskilstuna som kultur- och mötesstad, säger hon.

Intresset var stort när Folk och kultur arrangerades för första gången i februari i år. Nästa år väntas ännu fler besökare. Foto:

Eskilstunaborna kan hyra ut sitt privata boende via sajter som till exempel Airbnb.com. Boendealternativ som är tillgängliga under evenemanget via Airbnb.com kommer att kommuniceras via både Folk och kulturs och Destination Eskilstunas kanaler till konventets besökare. Om man föredrar att hyra ut sitt boende utan att gå via en bostadsförmedlingstjänst finns det möjlighet att lägga upp sitt privata boende för uthyrning på Eskilstuna.nu.

Nästa upplaga av Folk och kultur kommer att innehålla flera nyheter. För att utställare och seminariearrangörer lättare ska nå sina målgrupper ska onsdagen, torsdagen och fredagen vara branschdagar och lördagen blir allmänhetens dag med fri entré. Dessutom koncentreras alla aktiviteter till Munktellområdet i Eskilstuna. Den enda lokalen som används som inte ligger i Munktellområdet är Eskilstuna teater.

– Den är inte så långt bort, säger Linde Sjöstedt.

Hon försäkrar att alla som vill kommer att kunna få kaffe den här gången. Besökarna kommer även att kunna köpa lunchkuponger i förväg. En av aktiviteterna på lördagen är Eskilstuna-Kurirens paneldiskussion om det fria ordet.

– Vi kommer att försöka se vår roll i historien när det gäller det fria ordet och vilken roll Eskilstuna-Kuriren spelade under krigsåren och hur man kan se samma paralleller i dagens samhälle med polarisering och ökade hot mot journalister och påverkanskampanjer från främmande makt, säger Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Korttidsuthyrning

Om du bor i en hyresrätt behöver du ha tillstånd från hyresvärden.

Om du bor i en bostadsrätt behöver du ha ett godkännande från din bostadsrättsförenings styrelse.

Inkomster över 40 000 kr ska beskattas.

Hyr du ut i mer än 113 dagar per eller tjänar mer än 50 000 kr per beskattningsår ska du även betala moms.

Källa: Destination Eskilstuna.

Destination Eskilstuna AB

Destination Eskilstuna AB är en del av Eskilstuna kommunkoncern. Bolagets övergripande mål är att verka för att Eskilstuna ska vara ett starkt varumärke och stimulera hållbar tillväxt i form av fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och kreativa näringar.

Folk och kultur

Folk och kultur är ett kulturpolitiskt konvent som vill främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet, sprida kunskap om kulturens betydelse och vara en mötesplats för det breda kultursamtalet inom alla politikerområden.

Första konventet ägde rum 7-10 februari 2018 i Eskilstuna. Nästa konvent äger rum den 6-9 februari 2019.

Arrangörer är länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd i samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKultur
Relaterat