Kroatiensupportrar i Eskilstuna har nu även en VM-final att se fram emot. Foto:

Eskilstunas kroater var segervissa inför VM-semifinalen – och visst fick de rätt

Eskilstuna

Klockan 20.00 på onsdagskvällen var det avspark mellan Kroatien och England i VM-fotbollen. Kroatien spelade för andra gången i historien semifinal och hade chansen att ta sig till sin första VM-final någonsin. I Kroatiska föreningens lokaler på Gamla Tullgatan i Eskilstuna råder VM-feber. Eskilstuna-Kuriren gjorde ett besök strax innan matchstart.

Redan en och en halv timme före match är det gott om folk på plats. Stämningen är uppsluppen. Det spelas biljard och fotboll. Lagom till matchen bjuds det på Ćevapčići med ajvar och bröd. Utanför lokalen, i skuggan av en trasig markis, sitter ett erfaret gäng.

– Vi vinner. 2–1, ingen förlängning, inga straffar, säger Zelimir Dujmovic, ekonomiansvarig i föreningen, utan att tveka.

– Jag är hundra på att vi vinner. Kane har gjort tre straffmål. Jag tycker inte att England har visat något, inte ens mot Sverige, säger Ivica Jozic.

Leo Contreras tippar 2-1 till Kroatien. Foto:

Zelimir och Ivica är inte ensamma om att tro på kroatisk vinst. Det är ett segervisst gäng som tagit sig till Gamla Tullgatan; 2–0, 2–1, 3–1, 3–1, 1–0, 2–1 och 1–0 lyder ett axplock av förhandstipsen. Utan undantag tror man på en historisk kroatisk final mot Frankrike på söndag.

Irena Rogic tror Kroatien vinner med 2-1. Foto:

Flera i gänget åkte ner till Kaliningrad och såg Kroatien besegra Nigeria i ländernas öppningsmatch. Tillsammans med 15 000 andra kroater sjöng de fram sitt lag till en säker 2–0-seger. Blir det seger ikväll snackas det redan om att sticka iväg igen.

Hur är stämningen i Kroatien?

– Det är helt galet i Kroatien. Klockan åtta ikväll stänger de alla affärer – allt. Det är inte en käft på gatan. Efteråt, om vi vinner, så kommer dom stoppa trafiken. Det blir galet, det blir folkfest, säger Zelimir Dujmovic.

Zelimir Dujmovic tror Kroatien vinner med 2-0. Foto:

Tiden går mot matchstart och till föreningslokalen strömmar fler och fler.

– Det kommer bli svenskar, det kommer bli finnar, chilenare, syrianer, alla möjliga som hejar på Kroatien. Det blir fullt och det sjungs, stämningen blir som på arenan, säger Ivica Jozic.

Josko Josic tror på 1-0 till Kroatien. Foto:

Hur firar ni om Kroatien vinner?

– Om Kroatien vinner? Då kommer inte gubben hem förrän imorgon kan jag säga, säger Irena Rogic.

– Det kommer bli fest! Fest till sent på natten, det kan jag lova, fyller Ivica Jozic i.

Från vänster: Josko Jozic, Ivan Pribanic (på knä), Ivan Prevedan, Ivan Andic, Ivica Jozic, Zelimir Dujmovic, Ilija Jozic, Marin Bonetic, Irinej Andic. Foto:

Uppdatering: Och fest lär det ha blivit i natt. Trots en tidig engelsk ledning lyckades kroaterna vända och vinna matchen med 2-1, det sista målet inprickat i den andra förlängningshalvleken. Nu väntar VM-final mot Frankrike i helgen.