Bilden är en illustration, och är inte tagen på skolan i fråga. Foto:

Experterna om Marias polisanmälan för våldtäkt: Den misstänkte ska byta skola

Sörmland

I nästa vecka kan den våldtäktsanklagade skoleleven återvända till undervisningen. Samtidigt säger experter att samhället borde ställa sig på Marias sida.

– Principen, som tyvärr inte alltid följs, är att det inte är offret, utan den misstänkta som ska byta skola, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Efter Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidnings artikel om Maria som anmält sin klasskamrat för våldtäkt reagerar Devine Österman, ordföranden för Tjejjouren Meja i Eskilstuna.

– Man ska utgå från att övergreppet verkligen har hänt. Man måste säga att man tror på henne eftersom det är sällan att tjejer ljuger i det sammanhanget, säger hon.

Devine Österman menar också att den nya samtyckeslagen, där ett tydligt ja till sex krävs, är en positiv förändring.

– Det blir lättare att döma och en fördel för offret.

Devine Österman, ordföranden för Tjejjouren Meja i Eskilstuna, tycker att man ska utgå från att Maria säger sanningen. Foto:

Om någon ska behöva byta skola, är det den misstänkte förövaren, inte offret. Devine Österman tycker att den uppkomna situationen för Maria är mycket olycklig.

– Först är hon offer för överfallet. När hon även behöver byta skola, umgängeskrets och miljö, är det som att hon straffas en gång till.

Devine Österman menar också att rektorerna inte ska tänka på skolans rykte, utan ska fokusera på elevernas bästa. Hon är därför kritisk till att Marias rektor är så negativa till den namninsamling som startats till stöd för henne.

– Rektorn vill inte ha namninsamlingar eftersom det väcker negativ uppmärksamhet. Men att säga att den är hemsk blir konstigt när Maria samtidigt känner stöd i den. Man måste fokusera på vad hon behöver och vad hon mår bra av.

Det är svårt att utreda sexbrott där unga är inblandade. Det säger Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi.

– De sker ofta i bekantskapskretsen, med en part som säger att det var frivilligt och den andra som säger att det inte var det. Det hänger på målsägandens trovärdighet och på om det finns några vittnen. Men att hon säger att han har erkänt per sms är stödbevisning förstås.

När åklagaren lägger ner utredningar handlar det ofta om att just fallen är så osäkra, enligt Sarnecki.

– Systemet bygger på att åklagaren kan förvänta sig en fällande dom om man går till rättegång. Men ofta vet man att det har förekommit något men inte vad så polisutredningen läggs ner, säger han.

Jerzy Sarnecki betonar att sexbrott som inblandar unga är svåra att utreda. Foto:

Jerzy Sarnecki har märkt att benägenheten att anmäla har ökat de senaste åren och i synnerhet efter metoo-kampanjen.

– Många unga tycker att det är pinsamt och jobbigt så det är många sexbrott som aldrig blir kända av myndigheter, säger han.

Han menar även att den misstänkte är den som ska byta skola.

– Undervisningen blir helt omöjlig när en person som anklagar en annan går i samma klass som den anklagade. Det går inte av praktiska och av juridiska skäl då bevisning kan bli kontaminerad.

Han menar att man ska vänta ut dessa två veckor den manliga våldtäktsmisstänkte eleven är avstängd för att se eventuella resultat av förundersökningen.

– En möjlighet är att pojken blir häktad eller att skolan löser det genom att placera förhoppningsvis pojken och inte flickan i en annan klass och skola. Principen, som tyvärr inte alltid följs, är att det inte är offret, utan den misstänkta som ska byta skola.

Har du blivit utsatt?

Om du har blivit utsatt kan du vända dig till Tjejjouren Meja. Deras chatt är öppen måndagar och torsdagar 18-21 och man kan även mejla jour@tjejjourenmeja.se om man behöver stöd eller hjälp. Tjejjouren Meja svarar inom 72 timmar.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottSexualbrottUngdomarvåldtäkt
Relaterat