Expressen erbjöd Fabian Fjälling att kommentera Granskning Sveriges arbetsmetoder, men han vägrade att svara på frågorna. Foto:

Fabian Fjälling, 48, är mannen bakom de anonyma trollsamtalen

TROLLFABRIKEN

Erik Johansson, en av Granskning Sveriges anonyma ringare och upphovsmän gjorde ett misstag i veckan. Han råkade avslöja sin identitet när han spelat in ett samtal med journalisten Malin Lernfelt. Mannen heter egentligen Fabian Fjälling och bor utanför Göteborg.

Eskilstuna-Kuriren har i granskningen om "Den svenska trollfabriken" berättat om mannen som kallar sig Erik Johansson. Han har under många år ringt upp journalister, opinionsbildare eller myndighetspersoner och spelat in dem. Inspelningarna som görs i smyg klipps om efter samtalen. Sedan läggs klippen ut på nätet med namn och bild på den inspelade. Dessa leder sedan till samtal och mejl som i vissa fall varit rena hot från människor som väljer att agera efter att ha lyssnat på klippen.

Nu har Erik Johansson fallit på eget grepp. Det var när han spelade in den liberala debattören Malin Lernfelt som han avslöjade sig.

Lernfelt hade skrivit en debattartikel i Expressen där hon beskrev Granskning Sverige som en trollhärd. Hon blev då uppring av en man som presentar sig som Erik Johansson. Under samtalet berättar hon att hon också spelar in, eftersom hon förstod att hon pratade med en representant för Granskning Sverige.

Efteråt bestämmer sig Erik av oklar anledning för att skicka bevis på sin egen inspelning till Malin Lernfelt. Han skickar en länk via Skype med en ljudfil från hans egen dator. Länken innehåller namnet på hans egen användarmapp, det vill säga hans riktiga identitet - Fabian Fjälling, en 48-årig egenföretagare som bor utanför Göteborg.

Malin Lernfelt avslöjade sin trollringare med en skärmdump på länken i ett inlägg på Facebook.

— Om man är ute i debatten och har en ganska stark plattform som Granskning Sverige har och även hänger ut folk, såsom politiker och journalister, då tycker jag det är ganska naturligt att man talar om vem man är. Jag uppskattar inte att folk ringer till mig och inte anger korrekt namn, säger Malin Lernfelt till Expressen.

När Fabian Fjälling förstod att han var avslöjad tog han genast bort alla vänner och bilder från sina två Facebook-konton. Han berättade även på Granskning Sveriges Facebooksida att han råkat avslöja sin identitet.

Här berättar Erik Johansson, vars riktiga namn är Fabian Fjälling, om sitt misstag. Inlägget togs senare bort.

Eskilstuna-Kuriren har försökt att nå Fabian Fjälling för en kommentar kring Granskning Sverige på alla kända telefonnummer som är kopplade till hans riktiga identitet, utan framgång.

Expressen har träffat Fabian Fjälling i hans hem, även de försökte först nå honom på telefon. Vid konfrontationen bekräftar Fabian Fjälling att det är han som ligger bakom pseudonymen Erik Johansson. Men Fjälling vägrar svara på frågor om Gransknings Sveriges arbetsmetoder utan vill i stället ha adressen till Expressens chefredaktör Thomas Mattson. Han filmar också hela intervjun som sedan läggs ut på Granskning Sverige där han ber om att få pengar swishade "om ni vill stödja oss i kampen mot Mattson (chefredaktör på Expressen reds anm) och kompani".

Varför skriver du under falsk identitet?

– För att sådant här inte ska hända. Sådant här som håller på att hända nu, säger han till Expressens reporter när tidningen ger honom möjlighet att kommentera.

Expressen har även publicerat en tv-intervju med Fabian Fjälling.

Eskilstuna-Kuriren fortsätter söka Fabian Fjälling för en kommentar.

Därför namnpublicerar vi

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning väljer att publicera namn och bild på en av Gransknings Sveriges grundare och frontfigurer. Fabian Fjälling har själv under flera år använt falsk identitet för att ringa upp politiker, opinionsbildare och journalister. Dessa inspelningar från dolda telefonnummer har klippts på ett oseriöst och icke pressetiskt sätt. Personerna i fråga har också fått namn och bild publicerade i samband med inspelningarna som gjorts i smyg. Det är ett bedrägligt beteende. Därför anser vi att allmänintresset och felet som begåtts sammantaget väger tyngre än personens rätt till anonymitet.

Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Läs mer om dessa ämnen

MediaPolitikRasismTrollfabriken