Alva Haugdahl. Foto:

Facket besöker ungdomar på sommarjobbet

Eskilstuna
annons

Den här veckan har LO:s årliga kampanj Facket på sommarjobbet dragit i gång. Under två veckor informerar LO sommarjobbande ungdomar om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.

LO har under tidigare år sett att det finns en okunskap bland unga. Genom att vara ute och träffa unga vill facket ge dem bättre förutsättningar att klara sig i arbetslivet. Facket finns också på plats på events som samlar många unga. En annan del av kampanjen är Fackets hjälptelefon dit alla kan ringa gratis.

Feriepraktikanterna som Eskilstuna-Kuriren träffar vid tidningens besök på ReTuna har bra koll på sina anställningsförhållanden.

— Jag som är 17 år tjänar 75,50 kronor i timmen, säger Alva Haugdahl.

Såväl hon som de andra feriepraktikanterna Rooa Abdalah och Marco Ylitalo har anställningsavtal. Arbetsledaren Tobias Wahlkvist på Returen berättar att arbetsuppgifterna har utformats så att de ska passa feriepraktikanterna.

— Klippa gräsmattan går bra, men röjsåg och sånt kan man inte köra hur som helst. Det blir mycket att de får sortera här inne på Returen. Sedan ser vi till att de använder handskar och glasögon när det behövs. Att man har rätt kläder som till exempel skyddskor.

— Vi har en butik så då går det också att vara lite där, men det är mer om de själva vill eftersom där har vi mer kundkontakt. Det är mer frivilligt, säger arbetsledaren Erica Engström på Returen.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäringsliv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka