Efter en vända i Svea hovrätt nyligen står det klart att den fängelsedom som Eskilstuna tingsrätt dömt en 30-åring för, gäller. Han dömdes till fängelse för rånet mot guldsmedsbutiken Tre Smeder i Eskilstuna i juni. Foto:

Fängelsedom för butiksrån står fast

Eskilstuna

Den fängelsedom som Eskilstuna tingsrätt dömt en 30-årig Eskilstunabo för, för rånet i guldsmedsbutiken Tre Smeder i juni, står fast. Det står klart efter en vända i Svea hovrätt nyligen.

Det var den 16 juni i somras som en maskerad och beväpnad man tog sig in i guldsmedsbutiken Tre Smeder i Eskilstuna och med hot roffade åt sig smycken och klockor från butiken.

Spåren ledde så småningom till en 30-åring i Eskilstuna som greps och i mitten av juli åtalades för rån.

Efter avslutad rättegång i Eskilstuna tingsrätt dömdes mannen till fängelse i ett år och sex månader.

Han dömdes också att betala skadestånd till personalen i butiken som under rättegången berättade om den skräck de känt medan rånaren höll på inne i butiken i sin jakt på dyrgripar. De berättade hur jobbigt det var att känna sig otrygg på sin arbetsplats och hur rånet kommit att påverka livet väldigt mycket, både privat och på jobbet.

Från domen: "... man blir så otroligt rädd, man blir helt tom. Från att vara trygg i sin egen butik blir man på en sekund livrädd och fasar för sitt liv.".

Efter avkunnad dom i tingsrätten överklagade både 30-åringen och åklagaren. 30-åringen förklarade via sin advokat att brottet var missbruksrelaterat och menade att hovrätten borde utreda möjligheter till kontraktsvård och en behandlingsplan. Åklagaren skickade in ett anslutningsöverklagande och ville ha längre fängelsestraff.

Men efter att 30-åringen ändrat sig och skickat en nöjdförklaring till Svea hovrätt där han förklarar att han är nöjd med Eskilstuna tingsrätts dom och drar tillbaka sitt överklagande, har åklagarens överklagande förfallit och hovrätten har skrivit av målet.

Om någon av parterna vill ändra sig igen är nästa instans högsta domstolen som i så fall måste ha in en ny överklagan senast fredag den här veckan. Men för att högsta domstolen ska ta upp ett mål, krävs prövningstillstånd, vilket oftast bara beviljas om det finns synnerliga skäl.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrottKrimrån
Relaterat