• Lanh Truong, Eva Johansson, Bernt Åke Edlund, Terhi Niemi och Lola-Britt ingår i teamet som räknat onsdagsröster i Stadshuset. Foto:
  • Omslagen sprättas och kuverten med valsedlar läggs i valurnan. Foto:
1/

Färdigräknat i Eskilstuna – men slutresultatet dröjer

Eskilstuna

Under onsdagen räknades Eskilstunabornas sista röster. Det handlar sammanlagt om cirka 1 150 utlandsröster och sena förtidsröster. Totalt i Sverige uppgår de så kallade onsdagsrösterna till cirka 200 000 stycken.

– Eftersom det är så jämnt i riksdagsvalet kan röster som räknas under onsdagen verkligen påverka slutresultatet, säger Hans Gardelin (M) som är ordförande för Eskilstunas valnämnd.

– Men i kommunalvalet kommer de här rösterna inte påverka styret eftersom majoriteten är så stark.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern klargjorde under måndagen att de kommer att fortsätta samarbetet även nästa mandatperiod. Deras majoritet är så stark att den håller även om de backar något.

Det som kan hända i Eskilstuna är att något parti tappar ett mandat, medan något annat får ytterligare ett. Som det ser ut nu har S+M+C tillsammans 39 av kommunfullmäktiges 65 mandat.

Men även onsdagsräkningens resultat är preliminärt. Det är på länsstyrelsen den slutliga rösträkningen görs. Där räknas också personröster.

Först därefter är det klart vilka som kommer företräda respektive parti. Huvudsakligen styrs det av deras placering på valsedeln, men den som får många personröster kan peta ut någon högre upp på listan.

Om tidsplanen håller kommer slutresultatet för riksdagsvalet vara klart på fredag, 14 september. Kommunalvalet kommer att vara färdigräknat först i slutet av nästa vecka, cirka 20 september.

Första kommunfullmäktige efter valet hålls 27 september, men då fortfarande med den gamla sammansättningen och med 79 ledamöter. På dagordningen står vanliga beslutsärenden.

Nya kommunfullmäktige – nu nerbantat till 65 ledamöter – tillträder formellt 15 oktober. Första sammanträdet hålls 25 oktober. Det blir ett konstituerande sammanträde då bland annat presidiets ordförande samt vice ordföranden utses. Efter lunch blir det utbildning för framför allt de nya ledamöterna.

Kommunstyrelsen och nämnderna med nya ledamöter tillträder först vid årsskiftet. Hur många ledamöter respektive parti får avgörs av valresultatet. Men det är partierna som utser ledamöterna. De behöver inte sitta i kommunfullmäktige eller finnas med på partiernas valsedlar.

Vilka personer som ska sitta i kommunfullmäktige och nämnder klubbas i kommunfullmäktige 13 december.

Mandatfördelning

Efter onsdagsräkningen ser den preliminära mandatfördelningen ut så här:

Kommunfullmäktige Eskilstuna:

M 12

C 4

L 4

KD 2

S 23

V 5

MP 2

SD 13

Totalt 65

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunEskilstunaKommunalpolitikVal 2018
Relaterat