Finansminister Magdalena Andersson (S) svarade på Adam Marttinens (SD) fråga om tiggeriförbud. Bilden är från riksdagens webbsändning (länk till sändningen nedan).

Finansministern om tillståndsplikt för tiggeri: "En möjlighet"

Stockholm/Eskilstuna

Att göra tiggeri tillståndspliktigt, såsom Eskilstunas politiska majoritet vill, kan vara en tänkbar åtgärd för att stoppa tiggeriet, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

— Det man gör i Eskilstuna är naturligtvis en möjlighet.

Magdalena Andersson svarade under riksdagens frågestund i dag på en fråga från Adam Marttinen (SD), om varför regeringen inte har föreslagit ett nationellt tiggeriförbud, och sa då att hon inte tror att ett förbud är den bästa lösningen.

— Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor från att sitta utanför Ica och be om hjälp när vi har brist på polisresurser, sade finansministern.

En tänkbar åtgärd kan enligt Andersson i stället vara att kräva tillstånd av dem som tigger, precis som politikerna i Eskilstuna har föreslagit.

— Det man gör i Eskilstuna är naturligtvis en möjlighet, sa hon under frågestunden.

Magdalena Andersson anser dock att det klart största ansvaret vilar på de länder varifrån tiggarna kommer.

Finansministern sa även att alla som skänker pengar till tiggare riskerar att bidra till människohandel.

— Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sade finansministern.

Under ordväxlingen riktade Adam Marttinen en känga mot Jimmy Jansson (S), kommunstyrelseordförande i Eskilstuna, med anledning av den lokala majoritetens förslag om tillståndsplikt.

— När vi (SD) la det här förslaget kallades det fascism av det socialdemokratiska kommunalrådet, som nu alltså själv står bakom samma förslag, sa han.

Extern länk till Marttinens fråga och Magdalena Anderssons svar.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaRiksdagenPolitikTiggeri
Relaterat