• Miljöpartiet i Eskilstuna föreslår att kommunen inför ett system med förmånscyklar för de anställda. Magnus Arreflod är gruppledare för MP. Foto:
  • Foto:
1/

Förslag på förmånscykel till kommunanställda i Eskilstuna

Eskilstuna

Kommunens anställda bör erbjudas förmånscyklar som kan betalas av via till exempel bruttolöneavdrag. Det föreslår Miljöpartiet i en motion.

— Det har blivit en stor succé i andra kommuner, säger gruppledaren Magnus Arreflod (MP).

Frågan väcktes och utreddes av Eskilstuna kommun redan 2012 men genomfördes aldrig på grund av oklarheter i skattelagstiftningen.

— Men 2015 klargjorde Skatteverket vad som gäller när arbetsgivare tillhandahåller cyklar som kan användas privat såväl som i tjänsten. Och nu har en rad kommuner infört förmånscyklar, bland annat i Jönköping, Örebro, Västerås och Uppsala och det har blivit en stor succé.

Den metod som de flesta kommuner valt att erbjuda anställda är en löneväxlingsmodell där cykeln betalas av på tre år genom ett bruttolöneavdrag.

— Det här har blivit mer och mer aktuellt med tanke på det ökande intresset för den snabba utvecklingen av elcyklar. Med rätt upplägg kommer en elcykel som kostar 15 000 kronor i handeln inte behöva kosta den anställde mer än 200 – 300 kronor i månaden, säger Magnus Arreflod.

När de tre åren gått kan den anställde välja att antingen köpa loss cykeln eller fortsätta att leasa en helt ny. Partiet är i motionen dock öppet för att andra förmånsmodeller också kan vara intressanta att utreda, såsom hyr- eller leasingcyklar.

Miljöpartiet menar att nyttan med förslaget är stort då det både gynnar folkhälsan samtidigt som det ligger i linje med kommunens mål om ökad cykling och minskat beroende av fossila bränslen.

Magnus Arreflod tror också att införandet av ett system med förmånscyklar skulle öka Eskilstuna kommuns attraktivitet som arbetsgivare.

— Vi behöver bli fler som uppmuntrar till cykling och med förmånscyklar blir det lättare och attraktivare för många att cykla mer.

Motionen går nu vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunMiljöpartietCykelPolitik
Relaterat

Mest delat denna vecka