Foto:

Fortsatt bevattningsförbud i Eskilstuna: "Förbrukningen minskar inte i den takt vi önskar"

Eskilstuna

Idag meddelade Eskilstuna Energi och Miljö att det bevattningsförbud som infördes den 28 maj kvarstår. Samtidigt konstateras att vattenförbrukningen har gått ner.

– Vi ser en förbättring när det gäller användningen av vattnet men väderutvecklingen är för ogynnsam för att vi ska kunna häva bevattningsförbudet, säger VA-chefen Admir Ibrisevic i ett pressmeddelande.

Det har gått ca två veckor sedan Eskilstuna, som en av 104 av landets 290 kommuner, införde bevattningsförbud. Förbudet innebär att det inte är tillåtet att vattna gräsmattor, rabatter och dylikt med vattenspridare eller slang. Att fylla eller byta ut vatten i pooler större än tre kubikmeter är inte heller tillåtet. Till följd av det varma och torra vädret har vattenverk runtom i landet haft svårt att mäkta med. Någon akut vattenbrist är det dock inte tal om när det gäller Eskilstuna som får stora delar av sitt dricksvatten från Hjälmaren.

– Däremot Näshulta och Bälgviken, som förses med dricksvatten från Bälgvikens vattenverk, riskerar vattenbrist på grund av att grundvattnet sjunkit drastiskt, säger Admir Ibrisevic.

Någon prognos för när bevattningsförbudet kan komma att hävas finns i dagsläget inte då regnet lyser med sin frånvaro och användningen av vatten fortsatt är hög.

– Förbrukningen minskar inte i den takt vi önskar, konstaterar Admir Ibrisevic.

Bevattningsförbudet till trots är Eskilstunas fotbollsplaner i bruk, sånär som på två sjumannaplaner på Ekängen som kommunen valde att stänga under tisdagen.

– De var snustorra, säger Per Sjögren på Kultur- och fritidsnämnden. Beroende på hur det ser ut framöver kan vi bli tvungna att stänga flera planer.

På Eskilstuna Golfklubb tar man det hela med relativt lugn. Man vattnar med slang i stället för sprinklers och bara på de platser som är i störst behov av vatten. Green keepern Robert Jonsson konstaterar att det är första gången under hans tid på klubben som man haft bevattningsförbud.

– Vi vill ju presentera en produkt som är en spelbar golfbana. Fairway börjar bli åt det gula hållet. Samtidigt får man leva med att det blir lite torrt. Vi får fixa och trixa lite, men jag tror vi klarar oss tills nästa regn kommer – bara det inte sker i september.

Vattenförbrukning i siffror

• En vattenspridare gör av med ca 150 liter vatten på 20 minuter

• För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten

• Ett fyllt badkar motsvarar ca 150 liter

• En dusch på tre minuter motsvarar ca 36 liter

• En maskin tvätt motsvarar ca 50 liter vatten

Källa: Eskilstuna Energi & Miljö