Det var på kvällen den 5 maj som knivhuggningen ägde rum på Ringvägen i Torshälla. På bilden syns poliser i färd med att säkra bevisning. Foto:

Fyra års fängelse för brutala knivhuggningen i Torshälla

Eskilstuna
annons

30-åringen beväpnade sig med en matkniv från köket och högg sin bekant rakt i ögat. Nu har han dömts till fyra års fängelse för den synnerligen grova misshandeln.

Det var på kvällen den 5 maj som en grupp män träffades i en lägenhet på Ringvägen i Torshälla. De drack öl och lagade mat. Två av männen i lägenheten, 30-åringen och den 29-åringen som senare blev knivhuggen, var inte helt kontanta med varandra. Det var tjafsigt under kvällen.

När 29-åringen skulle gå vid elvatiden följde 30-åringen efter. Med sig tog han en matkniv från köket.

Ute på gatan riktade han två hugg med kniven mot 29-åringen. Det ena lyckades 29-åringen parera med handen, men inte det andra. Kniven träffade hans ena öga med sådan kraft att ögat klövs. Han förlorade synen och är i dag blind på det ögat.

29-åringen har beskrivit matkniven i fråga som "typ IKEA", och uppgett att den var omkring tre decimeter lång. Den här kniven hittades på brottsplatsen. Analyser har dock inte visat varken blodspår eller fingeravtryck. Foto:

Under rättegången som hölls i Eskilstuna tingsrätt menade 30-åringen att det hela rörde sig om en olyckshändelse. Han hade försökt skrämma 29-åringen, som han menar angrep honom, och när 29-åringen vid ett tillfälle böjde sig ner hade kniven råkat träffa honom.

De expertvittnen som vittnade under rättegången menade dock att hugget varit så hårt att det måste ha utdelats med vilje och kraft, och rätten väljer därför att bortse helt från 30-åringens förklaring.

Misshandeln betraktas som synnerligen grov, och 30-åringen döms till fyra års fängelse. Han ska även betala ett betydande skadestånd till 29-åringen.

30-åringen har bott i Sverige i många år och har permanent uppehållstillstånd. Han är dock inte svensk medborgare. Åklagaren yrkade under förhandlingarna i tingsrätten på att han efter avtjänat straff skulle utvisas till sitt hemland, men rätten väljer att avslå det yrkandet. Dels på grund av den rådande situationen i landet, dels eftersom han inte anses utgöra någon allvarlig fara för ordning och säkerhet i Sverige.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaDomKrimmisshandel
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka