Glasblåsaren Bertil Vallien på glasbruket Kosta Bodas 275-årsjubileum i somras. Foto:

Eskilstunakvinna försökte sälja stulna Vallienpjäser på nätet

Eskilstuna

En 66-årig kvinna från Eskilstuna har dömts för häleri, efter att ha försökt sälja två stulna glaspjäser av glasblåsaren Bertil Vallien på annonssajten Tradera. Tingsrätten tycker att hennes förklaring till varför hon hade pjäserna i sin ägo är orimlig.

Det var i slutet av januari 2015 som de två pjäserna stals från Orrefors Kosta Boda i småländska Kosta. Pjäserna var värda 12 000 kronor styck, och unika. Det existerar bara en av varje och de är försedda med både artikelnummer och konstnärens signatur.

En anställd upptäckte stölden av en ren slump, när hon plötsligt såg att en av glaspjäserna låg ute på Tradera. Hon kunde inte minnas att de sålt någon sådan pjäs alls, och när hon kontrollerade mot butikens lagersaldo såg hon att den fortfarande borde finnas kvar.

Det visade sig att kvinnan som försökte sälja glaspjäsen inte bara hade en utan två stycken i sin ägo. Båda två stulna. Nu har hon dömts för häleri av Eskilstuna tingsrätt.

Tingsrätten tycker inte att kvinnans berättelse om hur hon kom över de två glaspjäserna "bär sannolikhetens prägel", som den uttrycker det i domen.

66-åringen hävdar att hon köpte pjäserna av en Stefan på en brädgård i Vetlanda. Han kom med dem i en tygkasse. Hon menar att hon fick ett kvitto som hon fotade och förde över till datorn, men att hon sedan råkade spilla kaffe i datorn så att den förstördes.

Eftersom det gått lång tid sedan stölden uppdagades och kvinnan förklarades misstänkt nöjer sig tingsrätten med villkorlig dom utan dagsböter.

De båda glaspjäserna kommer att återbördas dit de hör hemma, till Orrefors Kosta Boda.

Vem som faktiskt stal dem i januari 2015 är inte klarlagt.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaEskilstuna TingsrättBrottDomKrim

Mest delat denna vecka

Relaterat