Tidigare statsministern Göran Persson (S) gästade Eskilstuna och Royalbiografen på Järntorget under måndagen för ett av sina få framträdanden under valrörelsen. Foto:

Göran Persson vill höja pensionerna och stoppa vinstuttagen i skolan

Eskilstuna

Stoppa vinstjakten i skolan och höj pensionerna. Det var den förre statsministern Göran Perssons (S) huvudbudskap när han gjorde ett sällsynt inhopp i valrörelsen på Royalbiografen i Eskilstuna under måndagen.

Den snart 70-årige Göran Persson är fortfarande ett tungt namn inom arbetarrörelsen trots att det är mer än tio år sedan han lämnade posten som partiledare för Socialdemokraterna. När han gästade Eskilstuna för ett av sina få framträdanden under årets valrörelse fick åhörarna, som till största delen bestod av partivänner, se och höra den politiska veteranen i gammal god form.

– Jag ska hålla det tal jag alltid hållit ända sedan min första valrörelse när jag knackade dörr i Vingåker 1964. Det handlar om värderingar, och det handlar om solidaritet. Det betyder inte att tycka synd om någon utan om ett gemensamt ansvarstagande. Och solidariteten är under press, det är en kamp som pågår, sa Persson och möttes av applåder.

Han varnade vid flera tillfällen under det drygt 30 minuter långa talet för de partier som vill se sänkta skatter framför satsningar på välfärden.

– Är det något vi Socialdemokrater lyckats med är det att få folk att betala skatt. Det är helt grundläggande för ett fungerande samhälle och vi måste hålla tillbaka marknadskrafterna inom välfärdssektorn.

Speciellt viktigt anser Göran Persson detta är inom skolområdet.

– Plånboken ska inte styra vem som har rätt till ett bra liv. Vi måste säga nej till vinster i skolan, vi måste ta den striden. Barn i Sverige ska inte sorteras i skolan i sjuårsåldern – barn ska möta varandra i skolan. Vinstuttag och skola går inte ihop och regeringen måste kunna reglera den verksamheten.

Det svenska pensionssystemet måste också göras om, enligt Göran Persson.

– Vi har för låga och dåliga pensioner i Sverige. Många som snart ska gå i pension ser att pengarna inte kommer att räcka. Det skapar en rädsla och utgör en grogrund för populism. Pensionssystemet är underfinansierat, det stoppas in för lite pengar i det. Pensionerna måste höjas så att alla får 70 procent av sin slutlön i pension.

Socialdemokraternas tidigare ordförande Göran Persson varnade för följderna av de politiska krafter som vill ha sänkta skatter. – Plånboken ska inte styra vem som har rätt till ett bra liv, sa han. Foto:

Andra punkter i Perssons anförande gällde Nato-debatten och migrationsfrågan.

– Vi ska vara fortsatt alliansfria och inte gå med i Nato som flera borgerliga partier vill. Jag vill inte ha Donald Trump som överbefälhavare, så enkelt är det. Och när det gäller invandring och migration måste vi erkänna att vi misslyckats. Vi ska ha ett asylskydd, men invandringen måste vara reglerad. Sverige kan inte ha en egen linje. Det krävs internationellt samarbete för att lyckas med detta i framtiden och där är EU viktigare än någonsin, sa Göran Persson, som efter talet berättade att han saknar den politiska hetluften väldigt mycket.

– Jag saknar den men jag är färdig med det. Jag stod i centrum för svensk politik i 13 år och man mals ner.

Vad tror du om regeringsfrågan efter valet och hur går det för Socialdemokraterna som enligt opinionssiffrorna ligger runt 25 procent?

– Det kan bli ett dystert val. Socialdemokraterna är under press, men Moderaterna verkar vara under en ännu värre press. Valresultatet blir nog ungefär som vid förra valet. Om Kristersson och Lööf gör upp med SD så regerar de, men då blir det på SD:s villkor. Vill de inte göra upp med SD kan Löfven mycket väl fortsätta att regera.

Göran Persson

Sörmlänningen Göran Persson var statsminister under åren 1996 – 2006. Avgick som partiordförande för Socialdemokraterna 2007. Driver i dag gården och lantbruket Övre Torp vid sjön Båven i Sörmland. Han har efter den politiska karriären föreläst, jobbat som PR-konsult och är sedan mars 2017 styrelseordförande i statliga gruvbolaget LKAB.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018SocialdemokraternaPolitik
Relaterat