Nu har den man som körde den här bilen i juni i år, dömts till en månads fängelse av Eskilstuna tingsrätt. Foto:

Hade 2,27 promille i blodet – dömd till fängelse

Eskilstuna

Ett vittne trodde att det var en stor fågel som kom flygande över trädtopparna i rondellen. Det var det inte. Det var en bil. Flera vittnen kunde berätta att bilfärden hade gått fort på 70-sträckan, troligen i 200 kilometer i timmen. Nu har bilföraren dömts till fängelse.

Det var kvällen den 10 juni i år som händelsen som nu har lett till en dom med en månads fängelse som påföljd, ägde rum på riksväg 53, vid Stenkvista i Eskilstuna kommun.

En 60-årig Eskilstunabo hade varit på fest och satte sig sedan bakom ratten på sin bil.

Varför han gjorde det visste han inte. Han kunde i alla fall inte förklara det när det hölls rättegång mot honom i Eskilstuna tingsrätt nyligen. Han mindes ingenting berättade han. Och antagligen var det för att han hade varit för full. Det hade blivit en hel del alkohol på festen. Han hade haft bilen med sig dit, men han hade ordnat skjuts hem. Av vilken anledning han hade tagit sin egen bil, kunde han inte förklara. Han mindes inte att han körde, eller vart han skulle köra - men vaknade upp på sjukhuset. Där hade sjukvårdspersonal opererat bort hans mjälte och stoppat alla blödningar.

Desto mer mindes de vittnen som hade kallats för att berätta under rättegången.

En man som färdades i bil med sin sambo berättade vad han sett när han kom in i rondellen. En bil kom i hög hastighet mot honom. När han själv kommit ut ur rondellen såg han i backspegeln att det flög någonting i luften. Kunde det vara en stor fågel? Det var det inte. Det var en bil som voltade uppe vid och över trädtopparna som fanns i rondellen. Hastigheten hade varit hög och han gissade på att det kunde ha gått i 200 kilometer i timmen, trots att det var en hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen på sträckan.

Ett annat vittne berättade ungefär samma sak. Han befann sig i en bil tillsammans med fru och son. Ungefär 300 meter före rondellen blev de omkörda av en bil. Det gick fort och de blev omblåsta i en ordentlig fart, berättade han för tingsrättens ledamöter. Han uppskattade hastigheten till 180 till 200 kilometer i timmen. Också detta vittne berättade hur han hade sett bilen flyga en bra bit över träden för att slutligen hamna på andra sidan rondellen, upp och ner. Han trodde inte att bilföraren hade bromsat, sa han.

Båda vittnena sprang fram till den voltade bilen och fann den skadade bilföraren, 60-åringen, därinne. Några andra personer som skulle kunna ha tänkas kört bilen, fanns inte i närheten.

Räddningsmanskapet som kom till olycksplatsen kunde få loss bilföraren som var svårt skadad och hade fastnat inuti den demolerade bilen.

Så småningom åtalades bilföraren för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Alkoholkoncentrationen visade sig vara 2,27 promille.

Efter att ha tagit del av alla vittnesuppgifter och analysresultat gick tingsrätten på åklagarens linje och dömde bilföraren för de brott som åklagaren lagt honom till last.

Men eftersom 60-åringen förklarat att han inte har några alkoholproblem och inte ansett sig ha behov av att arbeta med dem, menar tingrätten att det saknas förutsättning att döma honom till skyddstillsyn.

Med tanke på alkoholkoncentrationen i 60-åringens blod, var en villkorlig dom med samhällstjänst inte "en tillräckligt ingripande påföljd" skriver tingsrätten i domen. Därför blev påföljden bestämd till fängelse i en månad.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKrimRattfylleriTrafikTrafikolyckapolis
Relaterat

Mest delat denna vecka