Förstlingen II på Munktellmuseet. Eldsjälen Ralph Angestam är en av dem som jobbat hårt för att loket ska få ett eget spår i Munktellstaden. Foto:

Hållbarhetsfestival och ångdag i Eskilstuna i helgen

Eskilstuna

Det återkommande evenemanget ångdagen – i år med körning av Förstlingen i Munktellstaden – får sällskap av en ny tilldragelse i helgen. För första gången arrangeras nämligen en hållbarhetsfestival på Retuna.

Temat för hållbarhetsfestivalen, som äger rum i morgon lördag 22 april, är hållbar mat – mat som odlas, tillagas och komposteras, mat som drivmedel med mera. Festivalen hålls på Retuna återbruksgalleria på Folkestaleden i Eskilstuna och är tänkt att bli ett återkommande årligt inslag.

Dagen kommer bland annat att bjuda på underhållning, utställare och föreläsningar av exempelvis kokboksförfattaren Malin Randeniye och Daniel Larsson som ska berätta om andelsjordbruk. Eleverna på Recycle design ska hålla en workshop på ämnet "recycla din trädgård". Besökare kan även lära sig tillverka sin egen stekost under ledning av Karin Jansson från Tveta lantbruk.

Förutom Retuna är Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och Eskilstuna folkhögskola med och anordnar festivalen.

Under ångdagen, också den i morgon lördag, ska Förstlingen II, fullskalerepliken på Sveriges första ånglok, tuffa i gång på en specialräls utanför Munktellmuseet i Munktellstaden. Originalet tillverkades 1853 på Eskilstuna mekaniska verkstad.

Under ångdagen finns det också möjlighet att uppleva ångmaskinerna och den mekaniska verkstaden inne på stadsmuseet. Utanför museet kan den som vill lyssna till en ångorgel eller se hur en varmluftsmaskin fungerar. Sång, musik och veterantågtur till Oxelösund står också på programmet.

Ångdagen är ett samarbete mellan Eskilstuna stadsmuseum, Föreningen Sörmlands veteranjärnväg, Föreningen ångslupen Gerda, Föreningen ångvolontärerna, Intresseföreningen Förstlingen II, Munktellmuseet och Destination Eskilstuna AB.

Här är hela programmet till ångdagen i Eskilstuna

Här är programmet till Hållbarhetsfestivalen på Retuna

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaMunktellstadenRetunaKultur/Nöje

Mest delat denna vecka

Relaterat