• Stefan Jansson från Köping Hillbillies i närkamp med en spelare från Gothenburg Lions. Foto:
  • Tobias Sandberg (till vänster) parerar en tackling från sidan. Foto:
  • Rullstolsrugby uppfanns som sport på 1970-talet och kräver rejäla förstärkningar av hjul och ramar för att stolarna ska tåla hårda smällar. Foto:
1/

Här avgörs SM i rullstolsrugby

Eskilstuna

Parasporterna har stått i centrum i Eskilstuna två helger i rad. På lördagen och söndagen avslutades Tunaspelen med SM i rullstolsrugby.

Det smäller högt när rullstolarna krockar i Bollhusets gymnastikhall. Tunaspelen fortsätter för andra helgen i rad med handikappidrott och på lördagen startade SM i Rullstolsrugby.

Fyrmannalagen brakar samman i hårda smällar. Spelarnas små snabba stolar är förstärkta som små stock car-bilar.

— Det kan hända att någon slår runt men skaderisken är minimal, säger Stefan Jansson som tävlar för Köping Hillbillies och just har besegrat Gothenburg Lions med hissnande 16-61 i början av mästerskapet.

Rullstolsrugby är en liten sport i Sverige med en handfull lag över hela landet. Men Sverige är rankat som sexa i världen och Stefan Jansson var med i paralympicstrupperna i både Rio (2016) och London (2012).

— Det är en liten sport sett till antalet lag och Göteborg har många nya spelare. Jag har spelat i 18 år och vi är bara fyra. Vi hade inga avbytare. Men det behövs nya spelare hela tiden, säger Stefan Jansson.

I Tunaspelen, som arrangeras i Eskilstuna, ska kan alla idrottare med funktionsnedsättning kunna mötas. Det ger nybörjarna en chans att spela mot sina egna förebilder i sporten.

Friidrott, elhockey och rullstolsinnebandy stod på schemat under förra helgen. Under lördagen och söndagen hölls turneringar i rullstolsrugby, bowling och bordtennis.

Eskilstuna har ett framgångsrikt lag för rullstolsinnebandy, men inget eget rullstolsrugbylag.

— Om man vill börja får man gärna höra av sig till oss i Köping Hillbillies. Vi finns under Köping IK:s hemsida, säger Stefan Jansson.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFunktionshinderSport
Relaterat