Gustaf Wedén tillverkar bland annat mozzarella och yoghurt av buffelmjölk på Öja gård. Foto:

Här vankas det buffel till middag

Sörmland
annons

På söndag startar Aptitrundan igen. Ett 50-tal gårdsbutiker håller öppet hus för långväga besökare.

På Öja gård mellan Eskilstuna och Katrineholm finns 37 vattenbufflar, några hundra får och nio kor.

Och så finns Ebba och Gustaf Wedén där.

I helgen deltar de i den populära Aptitrundan, där lokala matproducenter bjuder in sina gäster för att visa sina varor i ursprungsmiljön.

— För oss är det första gången vi är med så vi vet inte vad vi ska förvänta oss: Kommer det tio personer eller tio tusen? säger Gustaf Wedén.

Besöksantalet väntas bli stort på många gårdar.

— Förra året dubblade vi besökssiffrorna och då kom det lite över 30 000 besökare till de olika gårdarna i länet. En del små gårdar har valt att gå ihop med en större gård för att kunna ta emot alla gäster, säger arrangören Rocco Gustafsson.

Under Aptitrundan 2017 tar ett 50-tal sörmländska gårdar, restauranger och matproducenter emot gäster i jakt på närodlade delikatesser.

Öja gård säljer bland annat buffelkött, buffelmozzarella och yoghurt från buffelmjölk.

— Vi har ju får och andra djur också men det är bufflarna som lockar folk att besöka oss, säger Gustaf Wedén.

Det är sjunde gången som Aptitrundan anordnas i länet. Syftet är att hjälpa deltagarna med marknadsföringen och få kunderna att hitta till mindre kända gårdsbutikerna. Arrangerar gör Sörmlands Matkluster, en intresseförening för cirka hundra lokala matproducenter.

— Mer än hälften av klustrets medlemmar är med i år och det är bra. Grundtanken är att visa upp bredden i hela det sörmländska matlandskapet för det är verkligen rikt, säger Rocco Gustafsson.

Direktförsäljningen som sker från producent till köpare kan vara nog så viktig för ett familjeägd gårdsföretag, säger Gustaf Wedén. På Öja gård står djurhållningen för cirka hälften av omsättningen vid sidan av jordbruket.

— Bufflar ger väldigt fint kött och de som provat kommer ofta tillbaka efter mer i stället för att återgå till vanligt nötkött.

Så hittar du under Aptitrundan

Alla deltagare i Aptitrundan 2017 finns listade med karta på: www.aptitrundan.se

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandJordbrukLantbrukLanthandelMatMiljö
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka