Det var här, inne i en arrestlokal i polishuset i Eskilstuna som en 40-årig man hotade att skjuta en arrestvakt. Nu har han dömts för hotet. Foto:

Hotade att skjuta arrestvakt

Eskilstuna
annons

När arrestvakten kikade in på honom genom det lilla kikfönstret, formade han sina händer och armar som ett skjutvapen och hotade att döda vakten. Nu har han dömts för hotet.

Det var den 25 februari i år som en 40-årig man, berusad på både narkotika och alkohol, hamnade i arresten i polishuset i Eskilstuna.

I förhör har 40-åringen själv berättat att polisen tog honom i Skogsängen, att han hade rökt cannabis och druckit alkohol, att han var mycket berusad och hade blandat olika substanser men inte mindes så mycket. Inne i fyllecellen hade han fått svårt att andas, men att det skulle ha blivit någon dispyt med arrestvakten kunde han inte dra sig till minnes.

Arrestvakten mindes desto mer. Under rättegången berättade han hur den berusade mannen inne i cellen hade format sina händer, varit aggressiv när han uttalade hotet mot honom och hur han sagt att han skulle döda honom. Enligt reglerna ska man sitta mellan sex och åtta timmar om man är omhändertagen för berusning, men den här mannen ville ut. Men det fick han inte, förklarade vakten. Han berättade också att det var andra gången han hade blivit hotad i arbetet och att han slutat gå på stan med sin familj på grund av sådana här händelser.

Tingsrätten skriver i domen att arrestvakten har lämnat en klar och redig berättelse över det som hänt och hans version har också styrkts av ett vittnesmål från en kollega. Däremot beviljas vakten inget skadestånd för kränkning på grund av hotet.

En del i en arrestvakts arbetsuppgifter är att ingripa mot våldsamma och besvärliga personer och man får vara beredd på att mötas av vissa hotfulla uttalanden och får anses ha en större mental beredskap inför detta än andra, skriver tingsrätten. Därför har han ingen rätt till ersättning.

Tingsrätten konstaterar också att 40-åringen har ett alkohol- och narkotikamissbruk som förvärrar hans situation och psykiska mående.

Rätten gick därför på frivårdens bedömning och dömde 40-åringen till skyddstillsyn med tillhörande drogavvänjande behandling.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

HotKrimpolis
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka