Humanister hänvisas till Strängnäs

Eskilstuna

Niklas Frykman (L) föreslår att humanistprogrammet återinförs i Eskilstunas kommunala gymnasieskola. Men intresserade hänvisas till Strängnäs.

I Sverige finns sex högskoleförberedande program – ekonomiskt, estetiskt, humanistiskt, naturvetenskap, samhällsvetenskap och teknik. Eskilstunas kommunala gymnasieskolor erbjuder fem av dem. Humanistiska programmet saknas. Liberalernas gruppledare Niklas Frykman föreslog i en motion till kommunfullmäktige i oktober förra året att det borde finnas i Eskilstuna.

— I en värld som präglas av globaliserade företag och interkulturella relationer blir kunskaper i språk och främmande kulturer allt viktigare, motiverar han förslaget.

Barn- och utbildningsnämnden kommer att behandla frågan under sitt sammanträde på tisdag, 13 februari.

I beslutsunderlaget konstateras att bland grannkommunerna erbjuds humanistiska programmet i dag på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås och på Europaskolan i Strängnäs.

Västeråsskolan har ett årligt intag på 18 elever. Med hänvisning till att Eskilstuna är en mindre kommun tror man inte att det går att få ekonomisk bärighet för programmet här. Intresserade elever hänvisas i stället till Europaskolan i Strängning.

Beslutet föreslås därför bli avslag. Eskilstunaeleverna får sannolikt klara sig utan humanistiska programmet på hemmaplan även i fortsättningen. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

LiberalernaKommunalpolitikskola och utbildning
Relaterat