• Lina Lindfyr och hennes sexåriga dotter My deltog i den lokala marschen mot situationen inom förlossningsvården. Foto:
  • Foto:
1/

Hundratals marscherade i Eskilstuna för bättre förlossningsvård

Eskilstuna
annons

"Vad vill vi ha? BB åt alla", skanderade tåget av människor som marscherade genom Eskilstuna på söndagen, som en protest mot bristerna inom förlossningsvården.

– Det måste till en förändring inom politiken, säger Lina Lindfyr som själv drabbat av förlossningsskada.

Krisen inom förlossningsvården i Sverige, med bland annat nedstängda avdelningar och platsbrist, var det som var grunden till riksmarschen "Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset!. När det var dags för Eskilstunamarschen på söndagen samlades omkring två hundra personer på Fristadstorget. Kvinnor, män och barn stod redo med plakat när initiativtagarna, Lovisa Lindström och Linda Tjernberg, tog till orda och välkomnade folksamlingen.

Budskapet var tydligt uppmålat på en stor banderoll. "Vi kräver trygg graviditet, förlossning och eftervård".

Marschen gick från Fristadstorget via Rademachergatan till Drottninggatan och därifrån tillbaka till torget via Kungsgatan. Väl där talade flera kvinnor. De delade med sig av sina förlossningsupplevelser som vittnar om brister.

En av de som talade var Lina Lindfyr från Strängnäs. Hon fick en förlossningsskada när hon födde sin dotter My för sex år sedan.

Hon kräver att politikerna vaknar och tar bristerna på allvar. En hjärtefråga för henne är att förlossningsskadade kvinnor ska ha friheten att välja om de vill göra kejsarsnitt vid eventuell andra förlossning.

– Ingen nekar någon vård för ett benbrott. Men en kvinna som tidigare gjort kejsarsnitt på grund av en förlossningsskada kan nekas snitt nästa gång, säger Lina Lindfyr.

Marschen genomfördes på femton platser runt om i landet, däribland Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Enköping och Örebro.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFristadstorgetBarnFamiljSjukvård
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka