Hundratals stöttar undersköterskornas protest i Torshälla

Torshälla/Eskilstuna

När undersköterskor och vårdbiträden från olika äldreboenden i Eskilstuna tillsammans nu sätter ner foten mot kommunens planerade omorganisering inom äldreomsorgen får de stort stöd. Hundratals personer samlades på Torshargs IP.

– Blir varm i hjärtat över att se alla som samlats här, utbrast undersköterskan och initiativtagaren Cathrine Thorn inför demonstranterna i Torshälla.

På initiativ av undersköterskor på Spångagården i Torshälla samlades personal från kommunens olika äldreboenden vid Torshargs IP i Torshälla på tisdagseftermiddagen för en demonstration mot nya nerdragningar inom äldreomsorgen. De fick sällskap av många engagerade som är överens om att äldrevården behöver mer inte mindre resurser.

Kommunens vård- och omsorgsförvaltning väntas gå back 17 miljoner i år och behöver därför se över sin organisation. Förvaltningschef Johan Lindström har tidigare sagt att det inte handlar om besparingar eller nerdragningar utan om en omorganisering där resurser omfördelas för att ha täckning vid oväntade kostnader. Men enligt den plan som har presenterats för fackliga representanter och anställda inom äldreomsorgen leder detta till nerdragningar i personalstyrkan på flera boenden i kommunen. En sådan förändring skulle få stora konsekvenser för en redan pressad yrkeskår och ansträngd vård- och omsorg. Det var undersköterskornas och vårdbiträdenas budskap på tisdagen.

Marie Johansson, undersköterska på Spångagården, talade inför demonstranterna om när hennes avdelning fick beskedet om nerdragningarna. De beskrevs som ett resultat av att Torshällas äldreomsorg numera ligger under Eskilstunas vård- och omsorgsförvaltning.

— Äldreomsorgen ska in i Eskilstunas kostym och den verkar trång, för vi måste banta vår personal från 14 till 10 stycken. Vi känner att sömmarna på kostymen redan knakar, sa Marie Johansson.

Även undersköterskan Cathrine Thorn talade. Hon lyfte den höga sjukfrånvaron som redan är ett problem inom äldreomsorgen.

— Vi tycker det är konstigt att man försöker bota den höga sjukfrånvaron med detta förslag. Finns det ingen bättre medicin? sa Cathrine Thorn.

Efter samlingen på Torshargs IP tågade demonstrationerna, med facklor i händerna, mot medborgarkontoret vid Östra torget för att överlämna en protestlista med omkring tusen namnunderskrifter. Foto:

Kommunals Eskilstunaordförande Magnus Eriksson som bjudits in att hålla tal i samband med demonstrationen pratade om arbetsmiljöproblem och situationen på boenden runt om i kommunen. Efter samlingen på Torshargs IP tågade demonstranterna mot medborgarkontoret vid Östra torget för att överlämna en protestlista med 2 186 namnunderskrifter.

— De har vi samlat in bara på några dagar. Vi har fått ett enormt stöd, säger Cathrine Thorn, undersköterska på Spångagården.

Hon avslutade med att önska sig själv och alla anda undersköterskor samt vårdbiträden en julklapp:

— Att denna omorganisation inte blir av.

  • Marie Johansson från Spångagården hälsade alla demonstranter välkomna. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaTorshällaFamiljvård ÄldreboendeÄldreomsorg
Relaterat