• Martin vill berätta sin historia om Johanna Möller, som han i två perioder hade ett förhållande med. — Jag vill inte bli förknippad med henne men har inget emot att berätta hur det var, säger han. Foto:
  • Martin hade en tid ett förhållande med Johanna Möller som nu har dömts till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök på sina föräldrar. I dag berättar han om tiden med henne. Foto:
1/

Johanna Möllers okände expojkvän: Hon var kallsinnig och beräknande

Eskilstuna

Innan Johanna Möller fick sin pojkvän att attackera hennes föräldrar med kniv och försökte förmå sina barn att ha ihjäl sin make så gick hon i skolan och växte upp i Eskilstuna. Nu berättar en tidigare klasskamrat och en expojkvän om vem Johanna Möller var – innan hon blev en av Sveriges mest kända mördare.

— Hennes generella moralkompass pekade 180 grader fel hela tiden, säger expojkvännen Martin.

"Hon är manipulativ med stor förmåga att övertala andra att utföra handlingar åt henne".

Så lyder det rättspsykiatriska utlåtandet om Johanna Möller. Det är en beskrivning som flera personer i Johanna Möllers närhet vittnat om.

— Jag skriver under på allt det där. Kallsinnig. Beräknande. Skrupelfri, säger Martin från Eskilstuna som haft ett förhållande med Johanna Möller.

Paret träffades för flera år sedan i samband med en utbildning. När de sprang ihop på stan kort därefter frågade Johanna Möller rakt ut om Martin träffade någon.

De blev ett par, men förhållandet blev kortvarigt. De gjorde slut och blev ihop igen i omgångar. I efterhand har Martin förstått att han delade henne med andra män.

— Vårt förhållande tog aldrig någon fart. Hon träffade gärna mycket snubbar hela tiden, säger Martin och ler lite.

Martin menar att Johanna Möller är bra på att dupera folk och att hon är bra på att ljuga. Vissa personer talade hon illa om. Andra, vissa familjemedlemmar till exempel, sa hon aldrig ett ont ord om.

Enligt Martin präglades deras förhållande av lögner, dubbelspel och manipulation. Han berättar att Johanna Möller till och med lyckades övertala honom att köpa ett hus. Tanken var att de tillsammans skulle försöka starta ett gemensamt HVB-hem.

— Hon sa "du kan väl lägga ut pengar så länge?". Men ett och ett halvt år senare hade hon inte betalat en enda krona för huset, säger Martin.

Verksamheten rann ut i sanden, Martin stod för alla kostnader säger han, men lyckades så småningom sälja huset och få tillbaka sina pengar.

– Jag är inte förvånad att hon tänkte på flyktingar. Att hon direkt såg att det var något hon kunde utnyttja. Hela flyktingkrisen kom som en skänk från ovan för henne. Allt det här med HVB-hem och sånt blev hennes grej direkt, säger han.

Johanna Möller är uppvuxen i Eskilstuna. Hon bodde som barn tillsammans med sina föräldrar och sina syskon. En av Johanna Möllers tidigare klasskompisar berättar om hur förvånad han blev när mordhistorien i sommarstugan började nystas upp.

– Alla jag har kontakt med från klassen är förvånade. Det är ju helt bisarrt. Det verkade som att hon hade det bra och kom från en bra bakgrund, säger klasskamraten.

Han beskriver Johanna Möller som en helt vanlig tjej i klassen som inte gjorde så mycket väsen av sig. En person som varken var otrevlig eller trevlig, snarare bestämd och strikt.

– På den tiden var hon väl den som alla ansåg vara klassens, och till och med skolans, snygging. Hon var hyfsat bestämd och ouppnåelig för de flesta. Det kändes som att hon kom från en rik familj eller som att hon betedde sig så i alla fall, säger mannen som inte haft någon kontakt med Möller sedan skoltiden.

I tisdags kom hovrättens dom mot Johanna Möller. Hon dömdes tillsammans med sin expojkvän Mohammad Rajabi för bland annat mord och mordförsök mot sina föräldrar. Hon friades däremot från anstiftan till mord på sin make som hittades drunknad i Hjälmaren 2015. Hovrätten konstaterar att Möller visserligen ville få maken mördad och att hon försökt förfalska en livförsäkring, men oklarheterna kring exmakens död är alltför många för att rätten ska anse det utrett att Johanna Möller var inblandad i hans död.

Expojkvännen Martin har i efterhand försökt att lägga pussel när det gäller sin gamla flickvän. Trots alla lögner finns det ändå saker som chockar honom i det som har kommit fram. Stämpling till mord är en sådan sak.

— Jag upplevde aldrig den grovheten. Jag blev helt chockad när jag hörde talas om det. Vad har utlöst allt detta? Vad har utlöst allt hatet, frågar sig Martin.

Han tror också att huvudsyftet för Johanna Möller har varit pengar. Att tjäna pengar.

— Hon har helt klart tappat fattningen och haft en övertro på sig själv att planera det perfekta brottet. Men att det skulle sluta med mord, säger Martin och skakar på huvudet.

Var du aldrig rädd för egen del?

— Nej. Det var jag aldrig. Men så fanns det ingen livförsäkring på mig heller.

Fotnot: Martin heter egentligen något annat.

Domarna mot Möller och Rajabi

Johanna Möller dömdes av hovrätten för

• Mord

• Försök till mord

• Stämpling till mord

• Stämpling till grov misshandel

• Försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund

• Givande av muta

• Urkundsförfalskning

• Hot mot tjänsteman

Johanna Möller friades av hovrätten för

• Anstiftan av mord

• Grovt bedrägeri

Påföljd: Livstids fängelse

Mohammad Rajabi dömdes av hovrätten för

• Mord

• Försök till mord

Påföljd: 14 års fängelse och utvisning

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaArbogamordetKrimmord
Relaterat