Omkring 100 försäljare kommer att finnas på plats i Torshälla i helgen när det är dags för marknad. Ännu en anledning att fira är att Torshälla i år beräknas passera 10 000 invånare. Foto:

Gycklare och löpare på Torshälla marknad: "Man måste försöka förnya sig"

Torshälla

Kullersten, hantverk och matknallar. I helgen är det åter dags för den årliga Torshälla marknad. Och i år fylls gatorna även med gatumusikanter och motionärer. "Man måste försöka förnya sig", säger Jalle Hedin som arrangerar marknaden för tredje gången.

Förra året kom en busslast besökare från Dalarna; i år räknar arrangörerna med att närmare 10 000 personer tar sig till marknaden. Torshälla marknad, som arrangerats i ungefär tjugo år, fortsätter att locka många besökare.

– Det som gör oss unika är att vi fortsätter ha hantverket som huvudinriktning, det säljs inte massa t-shirts och sånt, säger Jalle Hedin. Det passar med Torshällas historia och tradition.

Men även en god tradition kan må bra av förnyelse. Nytt för i år är att det blir ännu mer underhållning på Torshällas olika torg.

– Vi kommer ha en del musik på scen som tidigare år, bland annat för att fira att Torshälla numera har 10 000 invånare, säger Jalle Hedin. Men på lördagen kommer också gatumusikanter och gycklare röra sig på och mellan Rådhustorget och Östra torget. Man måste försöka förnya sig.

Och dessutom så kommer marknaden i år att förgyllas av motionslopp. Förra året arrangerades för första gången Torshälla stadslopp, i samband med Torshällas 700 års jubileum. I år blir det tre lopp – ett lopp för knattar samt två sträckor för äldre löpare. Förhoppningen är att loppet nu ska bli en del i traditionen med Torshälla marknad.

– Start och målgång sker vid Krusgårdsparken och vissa bitar springer löparna längs med marknaden, säger Bengt Eskilsson, ordförande för Eskilstuna friidrott som arrangerar loppet. Tanken är att locka även de som inte brukar springa de stora loppen.

Förutom marknaden och stadsloppet så kommer Eskilstuna kommun även att arrangera musikkvällar på Holmberget under fredags- och lördagskvällen. Syftet är att uppmärksamma att Torshälla växer och under 2018 kommer att passera 10 000 invånare. Båda musikkvällarna är gratis.

Det här händer på Torshälla marknad

Marknaden öppnar klockan 10 på lördag 15 september

Invigning klockan 11 på Rådhustorget, med tal och musik för att uppmärksamma Torshälla 10 000 invånare

Klockan 14 samt 14.30 är det dags för stadsloppen som startar vid Krusgårdsparken

Marknaden är även öppen på söndag 16 september mellan klockan 10 och 16

Torshälla marknad arrangeras av Lions Club Torshälla tillsammans med Eskilstuna kommun

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaMarknad
Relaterat