• Marie Seijboldt tillsammans med sin katt Majsan, 15. Foto:
  • Flera meter ner, på en avsats precis vid Eskilstunaån, satt Majsan. Foto:
  • Brandmännen räddade Majsan med en håv. Foto:
1/

Katten Majsan, 15, föll ner på avsats i Eskilstunaån

Eskilstuna

15-åriga honkatten Majsan hade bara varit ute några minuter när matte Marie Seijboldt hörde jamanden. Hon gick ut och kunde inte hitta katten – men ljudet kom nerifrån den forsande Eskilstunaån.

Det var vid 19-tiden på måndagen som Marie Seijboldt släppte ut Majsan. De har bott i Tunafors fabrikers ombyggda och renoverade industrilokaler i två år, nära dammluckorna som reglerar Eskilstunaån, och Majsan brukar vilja gå ut en sväng då och då.

Det har aldrig varit några problem. Förrän nu.

På något vis hade Majsan ramlat eller hoppat över kanten, rakt ner mot Eskilstunaåns vatten, men landat på en liten avsats flera meter ner. Där satt hon i mörkret och jamade och kunde inte komma upp.

19.11 gick larmet på brandstationen i Eskilstuna: Djurräddning, mindre tamdjur. Tre brandmän ryckte ut, och lyckades fiska upp Majsan från avsatsen.

Räddningstjänsten är egentligen inte specialutrustad för den här typen av uppdrag, men hade en större håv att ta till. Och det var den som gjorde susen.

— Vi nådde precis katten, säger inre befäl Johan Gustafsson.

Det händer då och då att räddningstjänsten får rycka ut och rädda djur. Det kan handla om allt från älgar som gått ner sig i en vak till hästar som sitter fast i diken eller hästtransporter.

— Vi fick ett samtal och hon såg inte den här katten, men hon hörde den. Så vi åkte ut och kikade för att se om vi kunde hjälpa henne, summerar Gustafsson.

Och de kunde de. Nu är Majsan i trygghet igen och hon verkar inte ha tagit någon skada av det inträffade.

Matte Marie Seijboldt är tacksam för insatsen.

— Nu ska vi ha en lugn kväll, säger hon.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenEskilstunaHusdjur
Relaterat