Samtliga partier har svarat på frågan om sänkt sophanteringskostnad för ensamstående. C och SD har svarat ja, resterande partier nej.

KD svarade på 22 procent av väljarnas frågor: "Tiden räcker inte till"

#KANDULOVA

Med en dag kvar tills det svenska folket och Eskilstunaborna tar sig till valurnan går det att konstatera att det lokala parti som varit minst aktiv på Eskilstuna-Kurirens valsajt #kandulova är Kristdemokraterna. De har endast svarat på 25 av 113 frågor. Mest aktiva har Moderaterna varit som i skrivande stund svarat på alla frågor utom två.

En månad innan valet lanserade Eskilstuna-Kuriren sajten #kandulova där allmänheten fick möjlighet att ställa frågor till de lokala partierna. Till kommunpolitikerna i Eskilstuna har hittills 113 frågor kommit in; 19 handlar om trafiken, 18 om skolan och 12 stycken om äldreomsorgen. De ämnen som engagerar minst är näringslivsfrågor, två stycken, sjukvård och integration, tre stycken vardera.

Kategorin övrigt, där frågor om allt från förbud mot reklam på allmänna platser till förbättring av utemiljön i Torshälla kommit in, är med god marginal den kategori som har flest frågor, 35 stycken.

Mest aktiv på sajten har M varit. De har svarat på alla frågor utom två följt av SD och V som svarat på alla utom sex stycken. På andra sidan finns KD som svarat på 25 av de 113 frågorna, följt av C som svarat på 40 frågor.

– Tiden räcker inte till. Jag har varit vid valstugan och olika debatter och har inte kunnat sitta ner vid en dator och svara på frågor. Vi hade väldigt gärna velat svara på fler, säger Lotta Jonsson, gruppledare för KD i Eskilstuna.

Det finns även frågor som politikerna varit mer villiga att svara på än andra. Exempel på frågor där samtliga partier svarat frågeställaren handlar till exempel om övervakningskameror på allmänna platser i Eskilstuna (samtliga partier utom Vänsterpartiet har lovat utökad kameraövervakning), insatser för att få fler människor i arbete (samtliga partier har svarat ja) och sänkt sophanteringskostnader för ensamstående (C och SD har svarat ja, resterande partier nej).

På en fråga som kom in den 23 augusti har endast ett parti svarat. Det är signaturen "arbetare" som frågar politikerna om de kan lova att bygga mer specialboenden för äldre med psykisk ohälsa. Moderaterna är det enda parti som svarat på frågan och de lovar detta och säger att det kommer byggas mer särskilda boenden för äldre och då bland annat för personer med psykisk ohälsa.

Det finns även frågor som kom in samma dag som sajten lanserades, den 9 augusti, som endast ett fåtal partier svarat på. Malin S frågade om politikerna kan lova att Eskilstuna ska bli Sveriges attraktivaste arbetsgivare. Fyra partier har svarat, V, L, M och SD, och samtliga har svarat ja. S, MP, KD och C har inte svarat på frågan.

Detta gäller även en fråga om att ta bort en staty på gågatan som enligt frågeställaren föreställer en barnarbetare. V, L, M och SD har alla svarat nej, resterande partier har inte svarat alls.

Så många frågor har partierna svarat på

Vänsterpartiet: 107 av 113, cirka 95 procent

Socialdemokraterna: 95 av 113, cirka 84 procent

Miljöpartiet: 58 av 113, cirka 51 procent

Liberalerna: 104 av 113, cirka 92 procent

Centerpartiet: 40 av 113, cirka 35 procent

Kristdemokraterna: 25 av 113, cirka 22 procent

Moderaterna: 111 av 113, cirka 98 procent

Sverigedemokraterna: 107 av 113, cirka 95 procent

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommun#kandulovaKommunalpolitikPolitikVal 2018
Relaterat