Politikernas vilja att satsa på förskolan kan bli avgörande för hur Kicki Lindstrand röstar 9 september. Foto:

Kicki Lindstrand vill ha löften om förskolan

Eskilstuna

För Kicki Lindstrand är situationen i förskolan en av de absolut viktigaste frågorna inför valet. Därför vill hon veta om politikerna tänker satsa på mindre barngrupper och mer personal.

Kicki Lindstrand är en av initiativtagarna till vårens förskoleuppror lokalt i Eskilstuna.

– Genom förskoleupproret har det ju uppmärksammats hur otroligt mycket personal det är som känner att de inte räcker till, säger hon.

– Även sjukskrivningarna vittnar om att situationen är ohållbar. Det behövs en systemförändring. Barnen är det viktigaste vi har. Vi måste kunna ge dem en trygg start i livet, med små barngrupper och vuxna som finns till hands.

Kicki Lindstrand vet av egen erfarenhet hur det ser ut på många förskolor i kommunen. Hon är mamma till tre barn – 2, 5 och 9 år gamla. Dessutom är hon förskollärare.

– Jag började jobba som förskollärare ungefär samtidigt som jag fick mitt första barn, berättar hon. Och eftersom jag jobbat en del som barnskötare innan visste jag en del om att det var mycket av arbetet inte handlade om pedagogik, men inte att det var så här mycket.

– Vi dukar, diskar efter maten, beställer varor, packar upp varor. Till sommaren tvättar vi alla leksaker, tvättar gardiner, dammsuger mattor och så vidare. Till det kommer administrativa uppgifter som till exempel att skriva ut scheman och boka vikarier.

Kicki Lindstrand har räknat ut att på en avdelning med tre personal – vilket är ganska vanligt – är de bara tre personal i barngruppen en och halv till två timmar per dag. Övrig tid går åt till möten, planer, raster och kringsysslor.

Men hon har inte ångrat att hon utbildade sig till förskollärare.

– Inte alls, även om det kan vara tufft och så. Jag trivs, men hoppas att vi får bättre förutsättningar.

Är frågan om barngrupper och personal viktig för ditt val av vilket parti du röstar på?

– Ja, den är väldigt viktig för mig.

Har du bestämt hur du ska rösta?

– Nej, inte än.

Tror du att det går att lita på politikernas löften om satsningar?

– Jag tror på att vi genom dialog kan få fram hur viktig det här är. Och jag väljer att tro på att folk vill genomföra det de säger.

Finns det andra frågor som påverkar ditt val?

– Ja, det är klart. Många frågor är viktiga. Men att göra förskolan och skolan så bra som möjligt ligger mig varmt om hjärtat. Det gör också vård och omsorg samt människors lika värde.

Ställ frågorna här – politikerna har lovat att svara.

Ställ din fråga till politikerna

Med en månad kvar till valet lanserar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning #kandulova.

Ställ frågorna här – politikerna har lovat att svara.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaÄmne/Val2018#kandulovaFörskolaKommunalpolitikPolitik
Relaterat