• Johanna Möller under förhandlingen i hovrätten. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Johanna Möller ska avtjäna sitt livstidsstraff på anstalten i Ystad

Eskilstuna

Johanna Möller, 43, från Eskilstuna, dömd till livstid för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma i sommarstugan utanför Arboga, kommer att placeras på anstalten i Ystad, skriver Expressen.

Utredningen där det bestäms var Johanna Möller ska avtjäna sitt straff är klar. Kriminalvården skriver att hon ska avtjäna sitt straff på anstalten i Ystad.

Anstalten har "lämplig grad av övervakning och kontroll samt är lämplig ur beläggningssynpunkt", enligt Kriminalvården. En annan punkt som Kriminalvården tar upp för placeringsbeslutet är risken för "annan allvarlig misskötsamhet eller annan kriminalitet", enligt Expressen.

Beslutet att placera Johanna Möller i Ystad går rakt emot hennes egen önskan om att få avtjäna sitt straff på Hinseberg, där hon vill placeras för att lättare kunna ta emot besök av sina barn.

Johanna Möller har sedan flera veckor tillbaka varit inlåst i isoleringscell på kvinnofängelset Hinseberg medan utredningen pågått. Anledningen till isoleringen har varit att det funnits en hög risk att hon skulle rymma eller fritas.

Hennes ex-pojkvän, Mohammad Rajabi, dömdes till 14 års fängelse för mordet på Johanna Möllers pappa och hennes mamma. Rajabi har placerats på Tidaholmsanstalten.

Johanna Möller, 43, friades i hovrätten för anstiftan till mord på sin exmake. Maken hittades drunknad i Hjälmaren vid sommarstugan, men det gick inte att bevisa att Johanna Möller varit inblandad i hans död. Däremot fastställde hovrätten domen för sommarstugemordet.

Mordet i sommarstugan utanför Arboga är ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall någonsin. Enligt domen smög Mohammad Rajabi in i Johanna Möllers föräldrars sommarstuga den 3 augusti 2016 och knivhögg dem båda i sängen. Den skadade mamman lyckades slå larm till SOS medan hennes make dog i sängen bredvid henne.

Johanna Möller väntade i bilen utanför och tillsammans med Mohammad Rajabi flydde de från sommarstugan efter dådet.

Johanna Möller och Mohammad Rajabi greps den 16 augusti 2016 misstänkta för mordet men släpptes. Då reste Möller till Thailand. Den 30 augusti kunde hon åter gripas på ett hotellrum i norska Trondheim, då tillsammans med dåvarande pojkvännen Mohammad Rajabi.

ALLT OM SOMMARSTUGEMORDET: Läs samtliga artiklar om sommarstugemordet här .

Anstalten i Ystad

Anstalten Ystad byggdes 1985 och hade då 42 platser. Den byggdes ut år 1994 och även under 2003.

De intagna kan arbeta med montering, småindustri, trädgård och keramik.

Det finns även chans att utbilda sig genom vuxenutbildning på grundläggande och gymnasienivå. Det finns svenska för invandrare, samt läs- och skrivträning. Även utbildning på högskolenivå kan förekomma.

För de som behöver finns det behandlingsprogram att delta i, dessutom har anstalten föräldrautbildning.

De intagna får hjälp med kost och motion i en hälsosatsning, de kan delta i mindfullness och yoga-övningar. Personalen arbetar för att få en drogfri anstalt genom visitationer och urinprov.

Idrottshall, motionslokal, promenadområden samt fotbollsplan finns att tillgå.

Kvinnor på två av anstaltens avdelningar får själva laga mat efter egen budget. På dessa avdelningar sköter de även städning och tvättning själva.

Källa: Kriminalvården

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogamordetBrott
Relaterat