Kommunanställd hyllade lastbilsattack – har tagit time out

Eskilstuna
annons

Den kommunanställde man som på facebook hyllade en massaker mot israeliska soldater har i samråd med sin chef tagit en time out.

Det var i tisdags som SR Sörmland kunde avslöja att en tjänsteman vid Eskilstuna kommun i januari delat och hyllat ett filmklipp på facebook från en lastbilsattack i Jerusalem. Vid attacken dödades fyra människor och 15 skadades. Tjänstemannen har en ledande befattning vid al-Rahmanmoskén i Eskilstuna, en moské som gjort sig känd för sin radikala tolkning av islam.

Kommunen fick kännedom om det inträffade redan i februari. Hans chef hade då ett samtal med honom men sedan hände i princip ingenting förrän media uppmärksammade saken.

Kommunen har nu startat en utredning kring fallet.

— Chefen på den förvaltning där mannen jobbar kommer att hålla i utredningen och under tiden utredningen pågår ska mannen inte vara på sin arbetsplats. Det har mannen och hans chef kommit överens om, säger kommundirektör Pär Eriksson.

Kommunledningen kommer enligt Pär Eriksson att följa utvecklingen noga eftersom den bedöms ha stort principiellt värde.

— Rutinerna för hur vi gör när det uppstår en konflikt mellan arbetsgivare och medarbetare är desamma här som i andra fall. Men det här är samtidigt något helt nytt, inte bara för Eskilstuna utan för hela kommunsverige.

— Frågan som ska avgöras är om man kan jobba i en organisation som har en humanistisk och demokratisk grund och samtidigt hysa den här typen av åsikter, säger Pär Eriksson.

Utöver vidare samtal med mannen kommer utredarna att undersöka de arbetsrättsliga aspekterna.

— Vi kommer också att ta hjälp av vår intresseorganisation SKL för rådgivning.

När tror du att utredningen blir klar?

— Det får ta den tid det tar. Vi ska inte stressa fram något utan vi måste agera rättssäkert. Men vi har sagt att det ska ske skyndsamt.

Tror du att mannen kommer att kunna jobba kvar i kommunen?

— Jag ska inte föregå utredningen. Men jag vill vara tydlig med att de värderingar han gett uttryck för är helt främmande för vad vi står för så jag ser stora svårigheter med det.

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunterrorism
annons

Mest delat denna vecka