Kommunen uppmanar oroliga brukare att ta kontakt med sin hemtjänstgrupp för att få mer information om bedrägerierna. Foto:

Kommunens varning till äldre: Se upp för pengabedragare

Eskilstuna
annons

Flera äldre i Eskilstuna har fått besök av bedragare som säger sig vara vänner till anhöriga och bett om pengar eller kortnummer. Eskilstuna kommun går nu ut och varnar för bedragarna. "Lås dörren och släpp inte in personer som inte kan legitimera sig", lyder varningen.

Det är vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna som varnar för bedragarna som försöker lura till sig pengar av äldre. Under helgen drabbades flera personer.

– Det har kommit till vår kännedom att det skett på tre ställen i stan. Det kan vara flera som drabbats och då känner vi att vi måste gå ut och varna, säger Karin Thunberg, biträdande områdeschef på hemtjänsten i Eskilstuna.

Enligt henne går bedragarna både och känner på dörrar till äldres bostäder och ringer och utger sig för att vara kompisar till barnbarn.

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om flera fall av så kallade barnbarnsbedrägerier där en person utgett sig för att vara en kompis till ett barnbarn. De har kontaktat någon äldre och berättat att barnbarnet i fråga hamnat i knipa och behöver hjälp. Personen har sedan försökt, och i vissa fall lyckats, lura till sig antingen pengar eller ett bankkort med en kod av den äldre och sedan gett sig av för att tömma kontot.

– En dam höll på att riktigt gå i fällan. Hon hade lämnat ut sin kod och gått ner och satt med sitt bankkort i handen och väntade men det upptäcktes av personal, säger Karin Thunberg.

– Det är tråkigt. Vi värnar ju om våra äldre i kommunen naturligtvis.

Bedragarna har inte lyckats få några pengar av de äldre som de försökt lura under helgen. Personalen stoppade också två misstänkta bedragare som befann sig på ett av de ställen som drabbats av bedrägeriförsöken, berättar Karin Thunberg.

– Två killar avvek från platsen när personalen gick fram och frågade om de sökte någon och om de kunde hjälpa till, säger hon.

Under sommaren är det dessutom många vikarier och nya ansikten hos personalen som de äldre inte känner igen, vilket kan gynna bedragarna.

– Men alla är klädda i våra arbetskläder och ska kunna legitimera sig också, säger Karin Thunberg.

Tidigare i vår varnade kommunen för personer som ringde och utgav sig för att vara biståndshandläggare samt personer som ringde på hos äldre och sa att de kom från hemtjänsten. Några sådana rapporter har kommunen inte fått in nu, men upprepar även den varningen.

Enligt Karin Thunberg kommer varje hemtjänstdistrikt att få information om bedrägeriförsöken och att de ska uppmana sina brukare att hålla dörren låst, inte öppna om personalen inte kan legitimera sig och inte lämna ut några koder.

Kommunen uppmanar också oroliga brukare att kontakta sin hemtjänstgrupp för att få stöd och information.

Tips för att undvika bedragare

Ge aldrig ut kortnummer och för inte över pengar till någon du inte känner.

Boka inte tid med en handläggare som ringer. Innan en biståndshandläggare gör ett hembesök skriver hen alltid ett brev, där handläggarens namn och telefonnummer samt tiden för besöket finns angivet.

Lås dörren och släpp inte in personer som inte kan legitimera sig. Medarbetarna i hemtjänsten har alltid arbetskläder, ID-kort med Eskilstuna kommun logotype samt namnskylt när de besöker hemtjänsttagarna.

Källa: Eskilstuna kommun

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunBedrägeriKrimÄldreomsorg
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka