• Eskilstuna konstmuseum stänger utställningshallarna för besökare under drygt två månader nästa höst på grund av golvrenovering.
  • Madelene Unneberg, chef på Eskilstuna konstmuseum.
1/

Konstmuseet stänger för golvrenovering nästa höst

Eskilstuna

Under drygt två månader nästa höst stänger Eskilstuna konstmuseum för renovering och omhängning av samlingen.

Konstmuseet har huserat i de nuvarande lokalerna i Munktellstaden sedan sommaren 2006. Flytten från den gamla lasarettsbyggnaden på Kyrkogatan har blivit ett lyft på många sätt men det stora antalet besökare som tillkommit har också slitit på lokalerna. Det gäller inte minst trägolvet i utställningsrummen som tagit en hel del stryk under åren och som nästa höst ska renoveras från grunden.

— Det har underhållits kontinuerligt men nu behöver vi göra ett ordentligt renoveringsarbete och det innebär att vi måste ta bort all konst som annars riskerar att skadas av slipdamm och lösningsmedel, säger museichefen Madelene Unneberg.

Golven ska slipas, lutas, oljas och härdas. Under perioden 10 september – 24 november nästa år kommer därför utställningshallarna hållas stängda för besökare. I samband med detta ska nya rum och miljöer byggas för museets stora konstsamling som uppgår till drygt 1000 konstverk i olika tekniker från tidigt 1600-tal till i dag.

— Vår tanke är att besökarna ska kunna närma sig konsten på olika, mer flexibla sätt. Det kan handla om att flytta någon vägg och kanske öppna upp en annan del. Framför allt handlar det om att vi vill kunna visa mer av den fantastiska samling vi har, säger hon.

Ambitionen med att visa de olika verken på ett mer frikostigt sätt är bland annat att besökarna ska få nya frågeställningar kring vad konst är. Samtidigt vill museet nå en bredare publik och öka tillgängligheten.

— Vi hoppas att det ska bidra till att man ska kunna ställa mer frågor kring konsten på ett mer nyfiket sätt. Det kluriga med konsten är att man söker svar och ofta tror att någon annan sitter på svaren. Men betraktaren har all tolkningsrätt själv och det är det som är så fantastiskt med konst. Det handlar om din egen upplevelse, säger Madelene Unneberg.

Museets reception och butik kommer att vara öppet som vanligt under renoveringsarbetet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunKonst
Relaterat

Mest delat denna vecka