Systembolaget hägrade för mannen och trots att han redan hade druckit en hel del alkohol körde han dit med bil. Nu har han fått sin dom.

Körde med 1,96 promille - nu har han fått sin dom

Eskilstuna

Det var lördag förmiddag och han drack tio starköl. Han hade druckit dagen och kvällen innan också så när klockan var 14 på lördagen behövde han handla mer alkohol. Han tog bilen till Systembolaget. Nu har Eskilstuna tingsrätt dömt honom till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Det var lördagen den 2 juni som händelsen ägde rum vid Tuna Park i Eskilstuna. Mannen som är i 60-årsåldern berättade själv när rättegången nyligen avhandlades i Eskilstuna tingsrätt om hur han körde fyra kilometer för att ta sig till Systembolaget vid Tuna Park. Han hade tänkt ta bilen tillbaka också sa han. Han mindes inte särskilt många detaljer men berättade att det inte brukar vara så mycket trafik ute vid den aktuella tidpunkten. Om det kom mötande trafik? Det mindes han inte. Körningen gick sådär och han kände sig berusad, förklarade han för tingsrätten. Och han erkände utan omsvep att det var omdömeslöst av honom att köra bil när han var så berusad.

Tingsrättens ledamöter lyssnade och funderade. Åklagaren ville att mannen skulle dömas för grovt rattfylleri, dels på grund av den höga promillehalten men också för att han hade utgjort en fara för trafiksäkerheten. Ett vittne hade berättat i förundersökningen hur bilen hade kört på vänster sida i en refug och vinglat över hela vägbanan innan den stannade utanför bolaget i Tuna Park.

Men tingsrätten poängterar i domen att åklagaren inte har kallat vittnet till rättegången och att den bevisning som tingsrätten ska ta ställning till bara är den som har lagts fram under rättegången. Något annat material får tingsrätten inte beakta och vad som har sagts under förundersökningen får bara användas under särskilda förutsättningar, konstaterar tingsrätten. Så att mannen skulle ha varit en fara för trafiksäkerheten anser tingsrätten att man inte kan slå fast. Däremot döms mannen för grovt rattfylleri ändå men enbart av det skälet att han hade en alkoholkoncentration som uppgick till minst 1,0 promille.

När det gäller påföljden skriver tingsrätten att mannen har uppgett att han inte är intresserad av några behandlingsinsatser när det gäller alkoholvanorna. Därför saknas förutsättningar för skyddstillsyn. Odh det finns enligt tingsrätten en förhöjd risk för framtida alkoholrelaterad brottslighet. Kör man bil med 1,5 promille eller mer är det risk att man är en sådan fara i trafiken att det inte räcker med en icke frihetsberövande påföljd, skriver tingsrätten bland annat. Efter att ha övervägt olika tänkbara påföljdsförslag har tingsrätten kommit fram till att det enda tänkbara straffet för mannen är en månads fängelse.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskiilstunaAlkoholBrottKrimTrafikbrotttrafiksäkerhet
Relaterat