Tillsammans har Kristina och Lars Sjökvist skapat en trädgård för att de tillsammans med barn och barnbarn ska finna ro och glädje. Foto:

Kristina och Lars har en upplevelseträdgård: "Vi inspireras av lekfullhet"

Eskilstuna

Den 1 juli öppnar hundratals trädgårdar upp för besök över hela Sverige. Kristina och Lars Sjökvist som bor strax utanför Eskilstuna i Knutstena ska för första gången delta i trädgårdsfesten Tusen Trädgårdar.

– Vår trädgård är en upplevelseträdgård som inspirerats av lekfullhet, säger Kristina.

Tusen Trädgårdar är årets trädgårdshändelse för trädgårdsentusiasten. Med en mångfald av trädgårdar från norr till söder ska nu Kristina och Lars Sjökvist visa upp sin trädgård redan på söndag. Kristina nappade på evenemanget så fort hon fick reda på det.

– Jag är med i Malmköpings trädgårdsförening. Det var under en föreningsträff som Studiefrämjandet kom för att informera om Tusen trädgårdar. Jag tyckte att det lät spännande och tänkte varför inte, säger Kristina.

I Kristina och Lars trädgård bjuds man på ett enda äventyr. I Varje hörn finns det något som överraskar men det ska inte vara helt uppenbart vad det är som faktiskt gömmer sig i trädgården. Trädgården består av finesser som till mesta dels är av återvunnit material. Det finns inte mycket som paret inte har tagit reda på. Redan vid ingången möts man av en liggande stock som fått fyra stycken gamla cykelsadlar dit monterade. Det är bara början av denna lekfulla paradisträdgård.

I den här trädgården är det meningen att man ska gå flera varv för att upptäcka nya saker.

– Vår trädgård är en upplevelseträdgård som inspirerats av lekfullhet. I en trädgård vill jag att alla sinnen ska vara med. Det ska vara hörsel, det ska var syn, smak och lukt, berättar Kristina när vi går förbi det hemmagjorda vattenfallet som hon själv grävt fram.

 • Kristina Sjökvist ser fram emot att visa upp sin lekfulla trädgård på söndag. Foto:
 • De gamla dörrarna har en gång i tiden varit helt vita. Foto:
 • På auktionsverkets hemsida brukar Kristina buda på gamla saker som sedan åker raka vägen ut till trädgården. Foto:
 • "Återvinning har jag alltid hållit på med och nu återvinner jag saker till trädgården", säger Kristina. Foto:
 • Det gamla fönstret som hänger fritt i trädgården kallar Kristina och Lars för utsikten. Foto:
 • Ett par gamla skor fick bli till en blomkruka i paradisträdgården. Foto:
 • Foto:
 • Allt går att återvinna och göra något nytt av, till exempel att använda cykeln som dekoration i trädgården. Foto:
 • "I vår trädgård är det mer fokus på upplevelser men vi har en del gammeldags växter", säger Kristina. Foto:
 • Små trattar får bli till dekoration i trädgården. Foto:
 • En gammal patronlåda blir till blomkruka. Foto:
 • "Det finns som små 'rum' lite här och där i trädgården", säger Kristina Sjökvist. Foto:
 • "Det blir ingen trädgård utan alla djur", säger Kristina Sjökvist. Foto:
 • Nere vid sjön finner man Badhuset även kallat för meditationsrummet. Foto:
 • Foto:
1/

Lars och Kristina arbetar i ett team för att förgylla trädgården. Kristina står för trädgårdskunskaperna och Lars hjälper till att göra idéerna till verklighet.

Att trädgården skulle bestå av återvunnet material föll sig naturligt för Kristina som alltid har värnat om återvinning.

– Jag har alltid hållit på med återvinning. Jag har sytt om barnens kläder och pysslat en hel del genom åren. Från början var det att man kanske inte alltid hade råd att jämt köpa nytt och gjorde man då om sakerna blev de som nytt för oss, säger Kristina.

Inför den 1 juli hoppas paret på lyckat väder och att det också kommer barn på besök. De kommer också att engagera sina egna barn och barnbarn som kommer att stationeras ut runtomkring i trädgården.

– Jag är gammal förskolelärare, och jag vill såklart ha lite barnaktiviteter. Alla barnen ska få måla på tygduk och det brukar bli så fint, säger Kristina.

Kristina har döpt trädgården till paradiset på trädgårdsrikets hemsida. Där kan man också söka bland de övriga 811 trädgårdarna runtomkring i Sverige.

– Jag hade absolut ingen tanke på att ha ett namn på trädgården förrän jag gjorde anmälan och var tvungen att komma på ett namn. Men så helt plötsligt kom namnet och då fick det bli paradiset, avslutar Kristina.

Tusen Trädgårdar hölls för första gången 2010 och blev direkt en succé. Arrangemanget har sedan dess hållit på vartannat år tack vare tusentals trädgårdsentusiaster. Ett ökande intresse för att både besöka och visa upp sin trädgård resulterade 2016 med över 100 000 trädgårdsintresserade runt om i landet.

Tusen trädgårdar 2018

Tusen Trädgårdar arrangeras av Riskförbundet Svensk Trädgård, Trädgårdsriket och Studiefrämjandet.

2018 är det 811 trädgårdar som kommer att hållas öppna för visning varav 43 i Södermanland.

Eskilstuna, Strängnäs och Flen har tillsammans totalt 20 trädgårdar.

På tradgardsriket.se kan man lokalisera de olika öppna trädgårdarna.

Det är kostnadsfritt att visa upp sin trädgård och gå som besökare till de öppna trädgårdarna.

När: Söndag 1 juli. Öppet mellan 10 och 17. Fri entré

Läs mer om dessa ämnen

TrädgårdblommorÅtervinning