Kvinna fälld för bidragsbrott

Eskilstuna
annons

En kvinna i 40-årsåldern, bosatt i Eskilstuna, har dömts för tre fall av bidragsbrott. Straff: villkorlig dom och 30 dagsböter á 250 kronor.

Det var under tre olika perioder under åren 2014 och 2015 som kvinnan fick pengar utbetalade från försäkringskassan för föräldrapenning och vård av sjukt barn, trots att hon arbetat eller haft semester. På det sättet fick hon felaktigt ut drygt 7 000 kronor, menade åklagaren som åtalade henne.

Kvinnan erkände att det blivit fel, men förklarade att det var en rörig period i hennes liv, att hon var ensamstående och jobbade oregelbundet. När anställda bytte arbetspass med varandra hände det att rapporterna inte stämde.

Tingsrätten menade dock att kvinnans förklaringar var efterhandskonstruktioner, att hon var medveten om vad hon gjort och att hon agerat uppsåtligt. "Var och en av de tre perioderna utgör brott och inget av brotten är att bedöma som ringa", skriver Eskilstuna tingsrätt i domen och dömer henne för bidragsbrott av normalgraden. Straffvärdet skulle kunna vara en månads fängelse konstaterar tingsrätten, men eftersom kvinnan är ostraffad och lever under ordnade förhållanden blev det i stället villkorlig dom kombinerad med dagsböter.

Läs mer om dessa ämnen

Krim
annons

Mest delat denna vecka