• Sven Wedén från Eskilstuna var Folkpartiets ledare 1967-69. Nu vill Liberalerna i Eskilstuna att den nya gymnasieskolan ska uppkallas efter honom. Foto:
  • Den nya gymnasieskolan ska ligga i Mdh:s nuvarande lokaler på Smedjegatan. Foto:
1/

L vill döpa nya gymnasiet efter Sven Wedén

Eskilstuna

Liberalerna vill att den nya kommunala gymnasieskola som planeras i Eskilstuna ska uppkallas efter den tidigare Folkpartiledaren Sven Wedén.

Kommunens fjärde gymnasieskola ska enligt planerna öppna 2021 i Mdh:s nuvarande lokaler på Smedjegatan. Där ska närmare 600 elever få plats men vilka program gymnasiet ska ha sin inriktning mot är ännu inte klart. Inte heller vad skolan ska heta.

Liberalerna i Eskilstuna har i ett så kallat nämndinitiativ till den nya gymnasienämnden föreslagit att namnge skolan efter Sven Wedén.

Wedén föddes och växte upp i Eskilstuna där han som vd ledde familjeföretaget Lindströms. Hans politiska engagemang för dåvarande Folkpartiet ledde 1949 till en plats i riksdagen. 1967 efterträdde han Bertil Ohlin som partiledare men avgick två år senare på grund av hälsoskäl. Sven Wedén dog 1976 och i samband med hundraårsdagen av hans födelse ville Liberalerna 2013 att en gata eller plats skulle uppkallas efter honom. Förslaget togs enligt Liberalerna emot välvilligt men än har ingenting skett i den riktningen, varför man nu föreslår att den nya gymnasieskolan är ett lämpligt objekt för att bära hans namn.

Enligt gymnasienämndens ordförande Robin Tannarp (M) ska beslut om namnfrågan fattas vid nämndsammanträdet i mars.

– Det har arbetats en längre tid i förvaltningen och i politiken, både vad gäller programutbud och namn på den nya skolan. Alla partier har under en ganska lång process haft chansen att lämna sina förslag. Jag hade gärna sett att Liberalerna kommit med sitt bidrag lite tidigare men självklart kommer vi i nämnden att ta ställning även till detta, säger han.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunLiberalernaSkolaskola och utbildning
Relaterat