• Mattias Claesson (C) landstingsråd. Foto:
  • Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen. Foto:
1/

Landstinget lovar mer resurser till primärvården

Sörmland
annons

Idag får primärvården inte mer än kring 17 procent av landstingets hälso- och sjukvårdsbudget. Det får bland annat distriktsläkarföreningen i Sörmland att reagera.

— Det har varit en trend under lång tid nu att prata om att primärvården är viktig och ska utgöra grunden i vården. Men åtagandena ökar, samtidigt som andelen i budgeten har minskat, säger Staffan Ahlkvist, ordförande i distriktsläkarföreningen Sörmland.

Mattias Claesson (C) landstingsråd och ordförande i hälsovalsberedningen håller med och säger att han ser att primärvården fått för lite pengar.

— Andelen som primärvården får nu i budget är mellan 16-18 procent. Det är det primärvården brukar kosta. Men på landstingsfullmäktige förra sommaren kom alla politiska partier överens om att prioritera primärvården när nya budgeten görs, påminner han.

— Och en tanke när vi höjer resurserna kommer vara att mer av vården som sker på sjukhus ska ske på vårdcentral, tillägger han.

För att kunna genomföra reformen med slopade patientavgifter och längre öppettider på vårdcentraler får primärvården ett tillskott på 75 miljoner kronor varje år, med start 2017. Men det ökande trycket på vårdcentralerna gör att Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen lovar ännu mer resurser från 2018.

— Vi är mitt uppe i budgetarbetet nu så några siffror kan jag inte säga, men primärvården kommer få en större andel i budgeten än vad den har nu. Det är ingången från landstingskoalitionen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaCenterpartietLandstinget SörmlandPengar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka