• Källaren blev rejält brandskadad efter villabranden i Torshälla under natten till lördagen. Foto:
  • Området runt villan som brann natten till lördagen spärrades av för teknisk undersökning under lördagsförmiddagen. Foto:
1/

Två män till sjukhus efter villabranden i Torshälla

Eskilstuna
Två personer fick föras med ambulans till sjukhus efter en villabrand i Torshälla tidigt på lördagsmorgonen. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Det var vid 04.15-tiden på lördagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om en brand i en villa i Torshälla.

– Det var en fullt utvecklad brand i ett rum i källaren. En man i 50-årsåldern var kvar i källaren så rökdykarna tog ut honom. Mannen var sotig i ansiktet och vid medvetande när han åkte med i ambulansen, men skadeläget är oklart, säger Joakim Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Enligt de första uppgifterna skulle förutom mannen i 50-årsåldern, ytterligare två personer, som hade lyckats ta sig ut själva, ha förts till Mälarsjukhuset.

– De hade försökt att få ut mannen men det är svårt att få ut en människa när det är rökigt, konstaterar Joakim Lindqvist.

Under lördagsförmiddagen meddelade dock Mälarsjukhuset att två personer inkommit under morgonen. Det rör sig om en man i 50- och en i 20-årsåldern som får behandling för förgiftning i samband med inhalation av brandrök. Läget uppges dock vara stabilt för båda patienterna.

Lördagsnattens villabrand bekämpades av räddningstjänst från både Eskilstuna och Torshälla.

– Det var fullt av bilar, både brandbilar och ambulanser här på gatan under natten. Det var rejäl svart rök som vällde ut, berättar en granne.

Det är då flera timmar senare och solen skiner men den stickande brandlukten från nattens brand ligger fortfarande tät över villaområdet.

Strax före klockan 05 var branden under kontroll men räddningstjänsten fanns fortfarande kvar på platsen för att hålla koll på värmeutvecklingen i villan. Räddningstjänsten måste också bryta upp panel, golv och väggar i huset för att se att allt är under kontroll.

Enligt räddningstjänsten vistades fem personer i villan när branden utbröt.

Varför det började brinna är ännu oklart, men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det är lite mer rutinmässigt eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till branden, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av brandplatsen och på lördagsförmiddagen var området runt villan avspärrat med polisens avspärrningsband och polis fanns på plats.