• Systrarna Susanne och Inga-Lill Päivärinta, sångerskorna i duon Lili & Susie, är några av tusentals djurvänner som vill rädda älgarna i Skogstorp. Foto:
  • Peter Rylander, tidigare programledare för SVT:s barnprogram "Amigo", har också tagit ställning för älgfamiljen i Skogstorp. Foto:
1/

Lili och Susie tar parti för älgarna i Skogstorp – skriver under protest

Eskilstuna

Beslutet om att skjuta älgfamiljen i Skogstorp har väckt starka reaktioner i Eskilstuna och nu även bland djurvänner runt om i Sverige. Tusentals har skrivit på en namninsamling mot avlivningsbeslutet – däribland systrarna Lili och Susie.

"Vi delar jorden med djuren glöm inte det. Peace and Love".

Så skriver Susie Päivärinta, en av systrarna i duon Lili & Susie, i ett inlägg på sin facebooksida där hon delat den namninsamling som startats i syfte att rädda älgarna i Skogstorp. Bakom den står Bibi Noris som är medlem i Djurens parti. Sedan i fredags kväll har närmare 2 000 personer skrivit under listan "Skjut inte älgarna i Skogstorp". Två av dem är alltså Lili och Susie.

Duon är sedan tidigare känd för att engagera sig i djurfrågor. Bland annat fick tv-tittare följa Lilis engagemang i TV4-programmet "Djurens ö", där hennes stiftelse med samma namn grep in för att rädda skadade och moderlösa djur. Nu vill systrarna rädda Skogstorpsälgarna.

Lili och Susie har delat namninsamlingen på sin officiella facebooksida med uppmaningen: "Dela och skriv under om ni som vi vill värna om den här fina familjen!".

Älgkon som väckt så starka känslor har setts i Skogstorp de senaste åren. Just i år i sällskap av sina tre kalvar. Enligt boende i området har kon aldrig visat tecken på att vara aggressiv men polisen har fått indikationer på att så är fallet nu. I torsdags gav de därför skötselområdet i uppdrag att mota ut älgarna ur bebyggelsen för att sedan kunna skjuta dem.

– Hur mycket vi än vill bevara djuren i vår natur är den här kon för närgången. Hon lär dessutom sina kalvar att vandra fritt i bebyggelsen och vi kan inte ha en massa älgar som bor bland oss, sa Eric Björkholm, ansvarig över trafikeftersök hos polisen, under torsdagen.

Polisen kommer att få ta del av namninsamlingen om det går som initiativtagarna planerar. En som också varit drivande i insamlingen är djurvännen Peter Rylander, tidigare programledare för SVT:s barnprogram "Amigo". Han tycker det är helt fel att avliva älgfamiljen.

– Det är horribelt att de ska skjutas. Det är inget ovanligt att älgar drivs ut ur skogen på grund av skott under älgjakten och det finns ingenting som säger att älgar attackerar människor, säger Peter Rylander.

Att polisen beskriver älgkon som aggressiv är inget som förändrar att älgfamiljen har rätt att leva, menar han.

– En älgko som försvarar sina kalvar när den känner sig hotad är inget konstigt. Det finns andra metoder för att få ut dem i skogen igen. Man kan använda lockbete eller i värsta fall söva älgarna. Det är bättre än att döda dem, säger Peter Rylander.

Vi har sökt polisen för en kommentar samt lägesrapport men utan resultat.

Lili och Susie

Systrarna Susanne och Inga-Lill Päivärinta slog igenom på allvar som duon Lili & Susie 1987 med singeln "Oh Mama". Efterföljande år släppte sångerskorna flera framgångsrika hits som "Bara du och jag" samt "What's the colour of love"

År 2000 upplöstes duon. Det var då som Lili inledde samarbete mellan stiftelsen "Djurens ö" och TV4 där hon var med och räddade skadade djur.

Källa: Liliosusie.se

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaDjurÄlg
Relaterat