Svea hovrätt dömer Johanna Möller till livstids fängelse och fastställer Mohammad Rajabis 14-åriga fängelsestraff.

Johanna Möller döms till livstids fängelse – Rajabis straff fastställs

Stockholm

Johanna Möller 43, både fälls och frias. Det står klart efter att hovrätten meddelade dom i det uppmärksammade sommarstugemordet i Arboga på tisdagen. Men påföljden blir precis som i tingsrätten för Johanna Möller: livstids fängelse.

Hovrätten dömer henne för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Men friar henne från anstiftan till mord på exmaken 2015.

Mohammad Rajabi döms precis som i tingsrätten för mord och mordförsök på Johanna Möllers föräldrar och straffet blir detsamma som i tingsrätten: 14 års fängelse och utvisning.

I och med att Johanna Möller frias från mordet på exmaken blir också alla hans anhöriga utan det skadestånd de begärt.

Hovrätten konstaterar att det finns en rad mycket besvärande omständigheter men att bevisningen inte räcker för att fastslå att mannen blev mördad. Därför frikänns Möller för det åtalet och behöver inte betala skadestånd till makens anhöriga.

Anne Mellqvist, hovrättsråd som var referent under rättegången, förklarar varför Johanna Möller frias från misstankarna om anstiftan till mord på sin make:

— Det måste vara ställt utom rimligt tvivel att det har gått till på det sätt som åklagaren påstår för att kunna meddela en fällande dom. Vi menar att det finns osäkerheter i frågan om hur Johanna Möllers make dog och om det var ett mord. Det finns också osäkerheter om hur Johanna Möller i så fall främjade den gärningen och med de osäkerheterna ska man meddela en frikännande dom, säger hon.

Johanna Möller döms för stämpling till mord av exmaken och ni menar att hon ville se maken död. Ni nämner det som försvårande omständigheter. Varför har inte de omständigheterna påverkat friandet om anstiftan?

— Det är en besvärande omständighet bland flera andra men de kringomständigheter som finns visar inte vad som hände på platsen vid tidpunkten.

Hur har ni motiverat att Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska få samma straff som i tingsrätten?

— När det gäller Johanna Möller så frikänns hon från en gärning, men det är fortfarande fråga om mord och mordförsök och flera synnerligen allvarliga brott som tillsammans har ett mycket, mycket med högt straffvärde. Det finns många försvårande omständigheter och har varit fråga om ett hänsynslöst beteende i samband med gärningar som gör att det för Johanna Möllers del är motiverat med ett livstidsstraff.

— För Mohammad Rajabis del så finns det inte skäl att, just på grund av de försvårande omständigheter som finns, gå lägre än vad tingsrätten bestämt, 14 års fängelse.

Vad gäller den delen som handlar om händelsen i augusti 2016 då Johanna Möllers föräldrar angreps så kommer hovrätten till samma slutsats som tingsrätten. Hovrätten har inte tagit hänsyn de invändningar som Möller gjort under rättegången och dömer henne därför till livstid, precis som tingrätten gjorde.

När det gäller föräldramordet har hovrätten också beslutat om att höja skadeståndet.

— Det finns starka skäl att döma till ett högre skadestånd på grund av det psykiska lidande de fått utstå, sa hovrättsrådet Anne Mellqvist bland annat vid den pressträff som hölls i Svea hovrätt på tisdagseftermiddagen.

Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska tillsammans betala 314 000 kronor i skadestånd till Möllers mamma, som utsattes för mordförsöket i sommarstugan 2016. De ska också tillsammans betala 100 000 kronor till Möllers syster, enligt domen.

Så dömde tingsrätten

När tingsrätten i Västmanland meddelade dom i de så kallade sommarstugemorden den 21 augusti 2017 dömdes Johanna Möller som skyldig för totalt tio olika brott.

Hon dömdes till fängelse på livstid för:

Mord

Försök till mord

Anstiftan av mord

Stämpling till mord

Stämpling till grov misshandel

Grovt bedrägeri

Försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund

Givande av muta

Urkundsförfalskning

Hot mot tjänsteman

Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse för mord och försök till mord.

Vi rapporterade live från Svea hovrätt. Hela rapporteringen nedan.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogamordetBrottKrim
Relaterat