"Man får så mycket mer än i en vanlig bostadsrättsförening"

Eskilstuna/Strängnäs

Afrikanska palmer, grönskande fikonträd och blommande bougainvillea får lätt tankarna att vandra söderut mot ett behagligt tempererat medelhavsland. Sedan några månader kan några lyckligt lottade njuta Franska rivierans klimat året runt i Strängnäs. Inom kort kan det bli byggstart av Bovieran Eskilstuna.

— Vi fick syn på en annons om Bovieran och anmälde vårt intresse på direkten. Försäljningen av lägenheterna gick i ett nafs, berättar Magnus Edvinsson som flyttat in i en trerummare tillsammans med sambon Kristina Hybbert.

Han är påtagligt nöjd med beslutet att lämna den stora villan och testa på den nya bostadsformen. Vi slår oss ned intill boulebanan i den 1 600 kvadratmeter stora inglasade och tempererade vinterträdgården, som är den naturliga mötesplatsen för Bovierans boende.

— Alla som flyttat in verkar jättenöjda. Det är trivsam stämning, folk hälsar på varandra och hjälps åt, säger Magnus Edvinsson.

Ledorden för Bovieran är gemenskap, glädje och trygghet. Vid den gemensamma entrén sitter en kamera som är kopplad till en display i varje lägenhet. En besökare får alltså ringa på porttelefonen och identifiera sig innan den solida säkerhetsdörren kan öppnas inifrån lägenheten.

— Jag tror att det är en kombination av den sociala aspekten och tryggheten som gör att Bovierorna har blivit så populära. Det är ingen som vill vara ensam när de flyttar och som boende i Bovieran går det att delta i aktiviteter både direkt eller indirekt, säger Malin Haag som är marknadsansvarig på företaget.

Hon tror att boendekonceptet gör att många känner att de får så mycket mer än om de köpt lägenhet i en konventionell bostadsrättsförening.

— Det känns jäkligt bra här, säger Ronnie Bergvall som lyckades teckna sig för den sista lägenheten.

Med sina 57 år är han en av de yngre i den nyinflyttade skaran på seniorboendet, som har en åldersgräns på 55 år. Han gillar konceptet och trivs extra bra med den djungelliknande trädgården utanför lägenhetsdörren.

— Jag hyr ut villan i Åker och börjar med att köra ett testår här. Jag älskar palmer och det blir så lugnt när man kommer in genom entrédörren. Här är både vindstilla och fridfullt, säger han.

Lena Martinsson och hennes man Bo Martinsson är de mest "exotiska" och långväga inslagen i den nya bostadsrättsföreningen. De installerade sig redan vid premiären, efter det att flyttlasset gått söderut från Norrbotten och Luleå.

— Vi har barn och barnbarn här nere och det kändes helt rätt att flytta närmre dem. Dessutom slipper vi de långa vintrarna, säger Lena Martinsson.

De framhåller den sociala biten som ett viktigt inslag i valet av att flytta till Bovieran.

— Vi har redan fått nya vänner och bekanta. Så blir det inte om man sätter sig i en vanlig lägenhet. dessutom är Strängnäs en överraskande fin stad, säger Bo Martinsson.

— Här kan vi sitta vid olivträdet i november och vara nära barnbarnen. Det är ett skönt välbefinnande i sig, säger Lena Martinsson.

De har flyttat in i en stor och luftig trerummare på översta våningen. Från den breda loftgången utanför deras ytterdörr har de en magnifik utsikt över dammarna och grönskan i den gemensamma vinterträdgården nedanför. Bostadsrättsföreningen har också en fullt utrustad gästlägenhet och en gemensamhetslokal som den nya trivselkommittén som bäst håller på att inreda.

— Oj, när den bli klart så får vi ha storparty, säger Lena Martinsson och skrattar.

Paret Martinsson bjuder på en guidad tur i byggnaden och det är lätt att förstå att trivselfaktorn ligger på en hög nivå.

— Det här är ett trevligt koncept. Det gäller bara att klara anpassningen från villa till lägenhet, säger Bo Martinsson.

  • Magnus Edvinsson, Bo Martinsson, Ronnie Bergvall och Lena Martinsson är alla nöjda med valet att flytta in i Bovieran Strängnäs. Foto:
  • I den asiatiska dammen porlar vattnet med ett lugnande ljud. Foto:
  • Den tempererade vinterträdgården på 1 600 kvadratmeter är Bovierans signum och en plats som många av de boende gillar att umgås i. Foto:
  • En väl tilltagen boulebana kantad med palmer breder ut sig under det stora glastaket. Foto:
  • Exotiska växter från andra kontinenter finns det gott om. Foto:
1/

Det här är Bovieran

Företaget grundades 2005 och ägs sedan 2015 av Fastighets AB Balder, som är listat på Stockholmsbörsen.

Bovieran är seniorboende med 55 år som nedre åldersgräns.

Bovieran i Strängnäs rymmer 48 lägenheter i fyra olika storlekar. Det är tvåor och treor på 64–87 kvadratmeter.

Just nu planeras nya Bovieror i bland annat Eskilstuna, Kalmar, Haninge och Södertälje. På sikt vill företaget även bygga en Boviera i Mariefred. I de senare koncepten rymmer Bovierorna 54 lägenheter.

Lägenheterna i Bovieran Eskilstuna är också de tvåor och treor på 64–87 kvadratmeter och kostar 1815000–2692000 kronor i insats och har en månadsavgift på 3339–4571 kronor.

Bovieran i Eskilstuna ska byggas i Odlaren, knappt två kilometer från centrum. Planerad byggstart är första halvåret 2018.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaByggnationSeniorer
Relaterat