• En polis bevakar avspärrningarna i väntan på tekniker. Foto:
  • Ett större område spärrades av kort efter larmet. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Man ihjälskjuten på Östermalm – stor blodpöl vid bil

Eskilstuna
En 29-årig man sköts till döds på Galléengatan på Östermalm i Eskilstuna under natten till måndagen. Gärningsmännen ska ha lämnat platsen i en vit bil, uppger polisen. Under måndagseftermiddagen meddelade polisen att två män gripits och anhållits skäligen misstänkta för mord.

Under natten mot måndagen fick tidningen uppgifter om att en stor polisinsats pågick på Östermalm i Eskilstuna.

Obekräftade uppgifter gjorde gällande att en ung man skulle ha skjutits, och förts till sjukhus med ambulans.

Vid 03-tiden bekräftade dock Mälarsjukhuset skjutningen i en presskommuniké, där man meddelade att den skjutne mannen har avlidit och att dennes anhöriga har underrättats.

Kort senare meddelade polisens regionvakthavande befäl, Martin Detterström, att man arbetar med en mordutredning.

Enligt Martin Detterström ska polisen ha larmats till platsen klockan 01.21, då det första samtalet om misstänkt skottlossning kom in till regionledningscentralen.

– Det ska ha hörts minst två höga smällar på platsen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region öst.

Den skjutne mannen fördes akut till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Vittnen, som polisen pratat med, ska ha sett hur gärningsmännen lämnade platsen i en bil, vilken polisen spanat efter.

— Vi har gått ut med att det är en större, ljus bil av typ Volvo-modell. Vi vill dock inte att man låser fast sig vid just Volvo, säger Martin Detterström, tidigt på måndagsmorgonen.

Vid 04-tiden på måndagsmorgonen påbörjade polisens tekniker en undersökning av brottsplatsen högt upp på Galléengatan fram till korsningen mot Klostergatan.

Strax efter klockan 08.30 hävdes avspärrningarna och polisen lämnade platsen där det vid en bil är en stor blodfläck som kan kopplas samman med skottlossningen.

UPPDATERINGPolisens utredare om mordet: "Det är sannolikt någon uppgörelse i de kriminella grupperingar som finns i stan"

Polisen har under natten och morgonen hållit en rad förhör.

– Vi har pratat med vittnen, i huvudsak de som ringt till oss men också med de som vi stött på vid brottsplatsen, säger Thomas Agnevik.

Hur går utredningen?

– Jag har i nuläget ingen tydlig bild på vad vittnesförhören har gett, men jag vet att vi har en del uppslag att jobba efter. Ärendet är överlämnat till avdelningen för grova brott i Eskilstuna, säger Thomas Agnevik.

VITTNE BERÄTTARMariam, 51, försökte rädda den skjutne mannen: "Jag var så rädd"

Polisen vill gärna komma i kontakt med personer som har information om ärendet, och tar emot samtal dygnet runt på telefon 114 14.

— Vi är självklart intresserade av att folk ringer in som är vittnen eller har upplysningar, säger Martin Detterstöm.

Den skjutne mannen är enligt polisen 29 år och välkänd av myndigheten sedan tidigare.

– Han har blivit dömd för ett stort antal brott, både stora och små. Det har handlat om vålds-, stöld- och narkotikabrott, säger Thomas Agnevik, som också berättar att den skjutne mannen avtjänat fängelsestraff.

Vid 13-tiden på måndagen uppgav Aftonbladet att två misstänkta gärningsmän gripits i ärendet. Gripandet ska ha skett i Avesta. Senare under eftermiddagen bekräftade polisen att två misstänkta gärningsmän gripits och sedan anhållits. De är 26 och 27 år gamla och skäligen misstänkta för mord.