• Markus Almerby vaknade upp till ett stort räddningspådrag utanför huset där han bor. Foto:
  • Det brann med öppna lågor från en carport när Markus Almerby tog sig ut på balkongen och tog en bild ner på gården. Foto:
1/

Markus, 27, vaknade av smällar och smatter: "Det var en ordentlig eld"

72425/Eskilstuna

Markus Almerby låg och sov då han plötsligt vaknade av oväsen utanför huset.

– Det började smälla och smattra jättehögt. Jag bor på sjätte våningen och gick ut på balkongen. Då såg jag att det brann ganska mycket vid garagen nedanför, säger Eskilstunabon Markus Almerby, 27 år.

När han kom ut på balkongen hade redan räddningstjänst och polis nått fram till platsen och Markus Almerby behövde därför inte själv larma SOS.

– Det var ett stort pådrag och en ordentlig eld, säger han.

Markus Almerby. Foto:

Det var sent på tisdagskvällen den 18 september i år som räddningstjänsten larmades till en parkeringslänga på Ådalsvägen vid Brunnsbacken i Eskilstuna där det brann med öppna lågor från en carport.

– Det visade sig vara två personbilar som brann. Den ena blev helt utbränd, den andra fick mindre skador, berättade Lennart Vestergren vid polisen i Eskilstuna för Eskilstuna-Kuriren dagen efter branden.

Vid midnatt var lågorna släckta och räddningstjänsten lämnade över ärendet till polisen som misstänkte att branden var anlagd och rubricerade händelsen som skadegörelse genom brand.

– Det är jättesorgligt att det börjar brinna och det känns otäckt så klart, säger Markus Almerby. Som tur var spred sig inte branden så mycket. När jag var nere och kollade dagen efter såg jag bara en bil som var helt förstörd.

I det aktuella området kring Bellmansplan bor det mycket folk. Trots det är det oftast lugnt i området, enligt Markus Almerby.

– Det kan vara lite stökigt på baksidan ibland med ungdomar som hörs, men vanligtvis är det lugnt.

Markus Almerby brukar försöka ha kameran redo och fota när det inträffar något utöver det vanliga.

– Jag fotar ganska mycket om det händer grejer. Först kollar jag självklart att det finns hjälp på plats och att jag inte står i vägen, säger han.

Den här gången belönas Markus Almerbys bild med 999 kronor efter att ha utsetts till månadens läsarbild för september.

– Det kom som en total överraskning. Men en välkommen sådan.

TIPSA: SMS:A ELLER MMS:A TILL 724 25

Att tänka på när du tar nyhetsbilder eller filmar:

Om det är en nyhetshändelse, tänk på att inte vara i vägen eller störa personal på platsen. Visa respekt och medmänsklighet när du dokumenterar händelser, tänk på den personliga integriteten. Ta inte bilder eller filma personer i nöd – hjälp dem i stället. Följ alltid lagen när du tar bilder.

Fotografernas tips – så tar du bästa nyhetsbilden:

1. Ta många bilder och om möjligt ur olika vinklar.

2. Gå nära ditt motiv om det inte riskerar att hota den personliga integriteten eller störa.

3. Undvik att fotografera i motljus.

4. Blev bilden väldigt mörk? Om du vill: Justera ljusnivån i bilden med mobilens redigeringsverktyg. Men lägg inte filter på din nyhetsbild.

5. Ta dina bilder och filmer på bredden med mobilen.

Du kan också mejla ditt tips eller bild till 72425@ekuriren.se.

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaLäsarbild