• Johanna Hansson under VM i Abu Dhabi. Foto:
  • Johanna Hansson under en av tävlingsdagarna. Foto:
  • Ett av två skyltfönster som Johanna Hansson gjorde under VM. Foto:
  • Johanna Hansson intervjuas i samband med yrkes-VM 2017. Foto:
  • Wihlelm von Heideken (till vänster) från Malmköping och Adrian Bentland tävlade i klassen för automationstekniker. Foto:
  • En koncentrerad Wihlelm von Heideken. Foto:
  • Det svenska yrkeslandslaget under avslutningsceremonin. Foto:
  • Det svenska yrkeslandslaget 2017. Foto:
1/

Medaljvittring för Eskilstunadekoratör i yrkes-VM

Abu Dhabi/Eskilstuna

Hon hade guld som mål men missade pallen med en hårsmån. Trots medaljmissen är dekoratören Johanna Hansson från Eskilstuna nöjd med sin insats i yrkes-VM i Förenade Arabemiraten.

— Jag hade inte kunnat göra det bättre, säger Johanna Hansson.

Yrkes-VM avgjorde i Abu Dhabi mellan den 14 och 19 oktober. Sverige åkte till huvudstaden i Förenade Arabemiraten med 27 deltagare, en av dessa var Johanna Hansson från Eskilstuna.

22-åriga Johanna Hansson, som är utbildad vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna och yrkeshögskolan i Stockholm, jobbar som visual merchandiser och dekoratör. I maj förra året vann hon yrkes-SM i klassen visual merchandising och fick därmed en plats i yrkeslandslaget till EM i december i fjol. Med en sjätteplats i EM säkrade hon sin biljett till VM i Abu Dhabi. Något Eskilstuna-Kuriren skrev om den 27 september.

Johanna Hansson, Eskilstunas bidrag i yrkeslandslaget som deltog i VM i Abu Dhabi. Foto:

När Eskilstuna-Kuriren återigen pratar med henne är det via telefon från ön i Persiska viken. Hon pustar ut efter fyra dagars intensivt tävlande.

— Det går i ett, jag är trött i kroppen och huvudet efter att ha haft hög puls fyra dagar i sträck. Man gör det man brukar göra på jobbet, men det är under stor tidspress vilket gör det mer stressande.

De tävlande i klassen visual merchandising fick som uppdrag att dekorera två olika skyltfönster under tävlingsdagarna. Johanna Hansson insats räckte till en fjärdeplats.

Det var bara sex poäng som skilde till tredjeplatsen så det känns surt.

— Jag är jättenöjd! Jag var bäst i Norden och näst bästa svensken poängmässigt i truppen. Jag hade inte kunnat göra det bättre.

Känns det surt att vara så nära en pallplats?

— Ja, det är klart jag är lite bitter. Det var bara sex poäng som skilde till tredjeplatsen så det känns surt. Men jag är ändå nöjd och det är kul att få vara med om ett sådant här äventyr.

Trots pallmissen åkte Johanna Hansson hem med en medalj. Alla som får över 700 poäng i VM får nämligen en medallion for excellence.

— Det är kul att få med sig den hem, att inte åka härifrån tomhänt.

Vid sidan av tävlandet fick deltagarna bland annat åka på jeepsafari i öknen och rida på kameler. Äventyret i Abu Dhabi blir det sista Johanna Hansson gjorde i landslagsdressen.

— Jag har tävlat i SM, EM och VM, nu är det färdigtävlat för mig. Nu ska jag varva ner, komma tillbaka till rutinerna och umgås med familjen.

Den 1 november flyttar Johanna Hansson tillbaka till Eskilstuna från Stockholm för att använda sina kunskaper på JC, Tunapark.

I fyra dagar tävlade Johanna Hansson och de övriga i yrkes-VM. Foto:

Wilhelm von Heideken från Malmköping var Sörmlands andra inslag i landslagstruppen till VM i Abu Dhabi. Han slutade på 17:e plats i klassen automationsteknik, en placering som innebär att han blev bäst i Norden. Wilhelm von Heideken har tidigare blivit tvåa i SM och åtta i EM. Eskilstuna-Kuriren har sökt honom utan resultat.

Yrkes-VM

Yrkes-VM, worldskills competition, är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år och Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Världsmästerskapet arrangeras vartannat år.

I VM 2017 deltog över 1 200 unga yrkesverksamma från cirka 70 länder och tävlade i över 50 olika yrkesgrenar under fyra tävlingsdagar.

Varje tävlande har en expert/coach som hjälper till att finslipa tekniken inför tävlingen. Förutom det anordnar worldskills Sweden tre lagträffar, där ungdomarna ges tillfälle att bygga laganda, få medieträning, mental träning, blir fotograferade, går igenom yrkesspecifik träning med sin expert, samt får en hel del praktisk information inför resan till yrkes-VM.

Källa: Worldskills.se.

Läs mer om dessa ämnen

HandelUngdomar