• Nanna Salemark undervisar för första gången ensam under två veckor på Minibladets reporterskola. Barnen får lära sig allt om hur det är att jobba som reporter. – Vi vill kanske bli reportrar efter det här, det är iallafall jätte roligt, säger barnen i kör. Foto:
  • Systrarna Reem och Mais Alkadah tillsammans med Gusten Fils och Armida Malmqvist tycker det är roligt att se sina artiklar och känner sig stolta över vad de presterat. Foto:
1/

Minibladets reporterskola: ''Jag visste inte att det skulle vara så här roligt''

Eskilstuna

Stämningen är livlig när minireportrarna sammanfattar hur den gångna veckan har varit.

– Jag visste inte att det skulle vara så här roligt när jag kom in första dagen, säger Reem Alkadah.

Nu börjar Minibladets första vecka av reporterskolan lida mot sitt slut. Eskilstuna-Kuriren knackade på när barnen hade fikarast. I den lilla lokalen i Fröslunda Fröet där minireportrarna håller till, varvas det mellan skratt och skola. Medan barnen fikar repeterar de vad de hittills har fått lära sig under veckan. Vad är en brödtext frågar Nanna Salemark som står för reporterskolans undervisande. Barnen räcker upp handen i all sin hast för att få svara på frågan.

– Det är själva texten, säger Alma Fils, 11 år.

  • Barnens artiklar och reportage kommer att publiceras på Minibladet.se men även på Ekuriren.se Foto:
  • Det ska vara roligt att lära sig. En av övningarna barnen fått göra är att sätta ihop artiklar med rätt rubrik, ingress och brödtext. Foto:
1/

Under veckan så har eleverna fått prova på hur det är att jobba som en riktig reporter. De har gjort enkätfrågor, lärt sig hur en artikel är uppbyggd och fått göra lite längre intervjuer samt börja skriva på olika reportage. Trots att barnen har sommarlov nu verkar de inte vara bekymrade över att gå i skolan en vecka till.

– Jag visste inte att det skulle vara så här roligt när jag kom in första dagen, säger Reem Alkadah, 9 år.

– Sommarlovet är jättekul, lilla reporterskolan är jättebra och jag vill att det här ska vara min skola i stället, säger Mais Alkadah 11 år.

  • Den obligatoriska fikarasten finns med även på denna arbetsplats. Här reflekterar eleverna tillsammans med läraren Nanna Salemark över skolveckan. Foto:
  • Under reporterskolans fikarast passar läraren och journalisten Nanna Salemark på att repetera för barnen vad de gått igenom under skolveckan. Foto:
1/

I slutet på veckan ska barnen slutföra sina reportage och sedan få lära sig mer om research. De ska nämligen under fredagen få intervjua kändisar. Det råder inte heller några tvivel om att det är att få ställa frågor och intervjua som är det roligaste med reporteryrket.

– Jag tycker det är roligast att få intervjua och ställa alla frågor, men det är svårt att hinna med och skriva ner allt, säger Armida Malmqvist, 11 år.

– Jag tycker om att skriva frågor där de svarar jättelänge, säger Gusten Fils, 9 år.

Alla minireportrarna är nyfikna och samlas runt datorn när Nanna Salemark klickar fram deras publicerade enkät. – Wow, där ser man våra namn med, säger Gusten Fils, 9 år. Foto:

Nanna Salemark är journalist i bakgrunden och arbetar på Minibladet. Det är första gången som hon står ensam för undervisningen. Det har gått bra men det har också varit utmanande.

– Det har varit jättekul men utmanade då de är i olika åldrar. Man får vara flexibel men de kompletterar varandra väldigt bra. Några tycker att det är roligt att spela in, andra att skriva på datorn så alla kan lära sig något, säger Nanna Salemark.

En av barnens enkäter publicerades under onsdagen. Barnen tittar på datorskärmen med stora ögon och det går inte att missa barnens stolthet under fnittrandet. Allt som barnen gör under dessa veckor kommer att publiceras på Minibladets hemsida och Ekuriren.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

BarnJournalistikskola skola och utbildning sommar
Relaterat