Förhandlingarna börjar 9.30 på tisdagen i Svea hovrätt i Stockholm. Foto:

Möller nekas ny utredningsåtgärd – ville köra bil till sommarstugan

Eskilstuna/Stockholm

Morddömda Johanna Möller hävdar att hon är oskyldig och vill bli frisläppt. Hennes förre pojkvän, som erkänt mordet på hennes föräldrar, vill få sänkt straff och slippa utvisning. Deras offer vill få högre skadestånd. På tisdagen tar Svea hovrätt upp rättegången om sommarstugemorden.

Det har gått drygt två månader sedan Västmanlands tingsrätt dömde Eskilstunabon Johanna Möller, 42, och hennes förre pojkvän Mohammad Rajabi till långa fängelsestraff för att ha mördat Johanna Möllers pappa.

Men både de dömda och deras offer har överklagat domen. Johanna Möller har sedan hon greps första gången i augusti 2016 hävdat att hon är oskyldig. Hon vill slippa sitt livstidsstraff och bli satt på fri fot. Hennes pojkvän som blev dömd till 14 års fängelse och utvisning vill ha ett sänkt straff och få stanna i Sverige. Samtidigt har flera av målsägarna i rättegången överklagat det utdömda skadeståndet på en dryg miljon som Johanna Möller ska betala.

På tisdagen tar Svea hovrätt upp fallet. Precis som i förhandlingarna i tingsrätten kommer rättegången starta med händelserna 2015 då Johanna Möllers make hittades död i vattnet utanför sommarstugan. Ett mord hon är dömd för att ha anstiftat.

Eskilstunabon Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för mordet på sin pappa och anstiftan till mordet på sin exmake, bland annat. Foto:

Johanna Möller har inte suttit sysslolös sedan domen i augusti. Förutom att överklaga sitt straff har hon stridit för att få träffa sina barn och fått tillåtelse att träffa två av dem, så länge personal från socialtjänsten är närvarande. Hon har även begärt att få komplettera polisutredningen.

Johanna Möller krävde, i en begäran till hovrätten, att hon tillsammans med utredarna skulle provköra sträckan som utredarna menar att hon tog natten då hennes pappa mördades och hennes mamma knivskars svårt. Färden skulle gå mellan hennes kontor, föräldrarnas sommarstuga och hennes egen bostad. Genom att själv köra bilen skulle hon kunna bevisa att åklagarnas tidslinje för mordkvällen inte går ihop, hävdade hon. Men hovrätten anser inte att det fanns några skäl för körningen och avslog hennes begäran i fredags.

Hovrättsförhandlingarna börjar med en sakframställan och genomgång av den skriftliga bevisning som finns när det gäller mordet på Johanna Möllers make och de grova bedrägerier som tingsrätten anser att hon gjort sig skyldig till.

Förhandlingen är beräknad att pågå i 30 dagar med sista datum i februari. Nytt för rättegången i hovrätten är att två av Johanna Möllers äldre barn och hennes svärson, som i tingsrätten hördes som misstänkta för att ha hjälpt till att döda Möllers exmake, nu kommer att höras som vittnen under förhandlingarna.

Rättegången kan du följa live på ekuriren.se från klockan 09.30 på tisdagen.

Sommarstugemorden

7-8 augusti 2015: Johanna Möllers make hittas död i vattnet vid sommarstugan utanför Arboga. Polisen klassar händelsen som en drunkning.

Juni 2016: Eskilstuna-Kuriren berättar att två flyktingpojkar säger sig ha blivit sexuellt utnyttjade av Möller.

3 augusti 2016: Möllers pappa mördas och hennes mamma knivskärs svårt i sommarstugan.

Augusti 2016: Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi grips för mord och mordförsök. Polisen öppnar senare en utredning om mord och försök till grovt bedrägeri gällande Möllers drunknade make.

Augusti 2017: Johanna Möller döms till livstids fängelse för mord, anstiftan till mord och grovt bedrägeri, bland annat. Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och utvisning för mord och mordförsök på hennes föräldrar.

November 2017: Hovrätten tar upp fallet på nytt då både de dömda och flera målsägande har överklagat domen.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogamordetKrimmord
Relaterat