42-åringen har lyckats skicka brev från häktet, trots restriktioner. Hur det gått till är fortfarande oklart. Foto:

Mordmisstänkta 42-åringen lyckades skicka brev till mamman från häktet: "Mycket otrevliga"

Sommarstugemorden
annons

Rättegången om sommarstugemorden är över. Men skuldfrågan är inte avgjord - eller vilket straff de åtalade får - om de fälls. Redan under onsdagen kommer det första beslutet: om de två mordåtalade ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning eller inte. Men den 42-åriga Eskilstunakvinnan vill bli försatt på fri fot.

Detta meddelade hennes advokat Amanda Hikes när slutpläderingarna fortsatte efter lunchtid på tisdagen. Hon betonade återigen att det inte fanns någon bevisning mot hennes klient. Inte för något av de brott som hon åtalats för.

Amanda Hikes menade också att 42-åringen har blivit dömd på förhand och pekade bland annat på den omfattande massmediabevakningen som inte lämnat någon oberörd. Enligt Hikes är 42-åringen den enda i hela den omfattande utredningen som har varit ålagd restriktioner. Att hon alltså är den enda som har varit avskuren från all kontakt med världen utanför. Dessa restriktioner har inte gällt några andra. För dem har det varit fritt fram att prata ihop sig, menar Amanda Hikes som också tycker att det har märkts tydligt. De versioner som vittnen eller målsägande har berättat om i samband med drunkningen 2015, har ändrats när de har berättat nu - under rättegången, menar hon.

– Målsägandenas uppgifter... de har pratat ihop sig. De är onaturligt samstämmiga. Det är många efterhandskonstruktioner, sa Amanda Hikes under sin plädering.

Hon gick också hårt åt poliser och åklagare när det gällde utredningen om makens drunkning.

– Var har dödsfallet egentligen inträffat? Vad är bevisat? Vad har åklagarna kunnat visa egentligen? Det är mycket lätt att döma på förhand. Alla tror att 42-åringen är skyldig, sa hon.

Amanda Hikes talade också om kiselalger och sa att ingen vet om det fanns noll eller flera hundra tusen kiselalger i Hjälmarens vatten den 7-8 augusti 2015 när maken dog. Och hon menade att en rimlig förklaring till hans död var att han hade drunknat efter att ha ramlat ur båten som han gav sig ut med ensam den aktuella kvällen. Och eftersom han hade förstorat hjärta och fick en chock när han ramlade i vattnet drabbades han av ett reflektoriskt hjärtstillestånd och avled, menade Amanda Hikes.

Det var en mycket rimligare förklaring till hans död än att han bragts om livet och därefter placerats i vattnet, sa hon och sa att 42-åringen skulle frias från brottsmisstankarna och bli försatt på fri fot.

Åklagare Jessica Wenna tog till orda strax efteråt, i mycket skarpa ordalag och berättade att både 42-åringens mamma och ena dotter häromdagen hade fått brev från 42-åringen i häktet, trots restriktioner.

– I breven angrips de för de uppgifter de lämnat till tingsrätten. Det var mycket otrevliga brev, sa Jessica Wenna.

Enligt Wenna skulle 42-åringen också ha skrivit att den ena dottern skulle ha påverkat 42-åringens son, som i ett videoförhör berättat hur hans mamma fått honom att ge henne falskt alibi för mordkvällen den 3 augusti förra året.

Jessica Wenna vände sig direkt till 42-åringen och sa:

– Varken din mamma eller dotter vill ha några brev från dig.

Mammans och systerns målsägandebiträde Susanna Cleve följde åklagarens exempel och sa:

– Det gäller din syster också. Hon vill inte heller ha några brev från dig.

Efter det var plötsligt rättegången över. I alla fall förhandlingarna i rättssalen.

Det som händer nu är att rätten, någon gång under onsdagen, fattar beslut om huruvida 42-åringen och expojkvännen ska genomgå en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning än de redan har gjort. En sådan kan i så fall ta upp till fyra veckor. Om en sådan görs, blir det nya förhandlingar när den är klar.

Under onsdagen ska tingsrätten också meddela beslut om häktning. Om de två misstänkta ska stanna kvar i häktet eller släppas fria, som alltså 42-åringen vill eftersom hon nekat till alla anklagelser.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogamordetKrim
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka