Mordmisstänkta 42-åringen om polismutan: "Det var på skämt"

Västerås
annons

42-åringen erkänner att hon erbjudit en vakt på häktet 5 000 kronor för att smuggla ut ett brev. Men nekar till att hon ska ha begått något brott.

– Det var på skämt, säger hon.

Rättegången i Sommarstugemorden går mot sitt slut. På måndagen samlades rätten för att gå genom misstankarna mot kvinnan angående givande av muta och olaga hot mot tjänsteman.

Det var under ett förhör i februari som 42-åringen till de två förhörsledarna sa:

”Jag hoppas att sjukhuset köpt in extra rullstolar för det är många som kommer få sina knäskålar sönderslagna efter det här.”

Sedan utvecklade hon:

”Alla som skadar mig råkar ut för någonting”, och syftade till sin nu avlidne exmake och till de två flyktingpojkar som pekat ut henne i en sexskandal förra sommaren och sedan misshandlades svårt.

Åklagarna hörde de två poliserna som deltagit i förhöret och trots att 42-åringen hävdar att hon inte riktade hotet mot någon alls tog de det på allvar.

– Jag har varit polis i 35 år och jag har aldrig varit med om att någon uttrycker sig på det här viset. Jag tog det som ett hot. Vi kom i vägen för henne, sa den ena av poliserna under rättegången.

Även när det gäller det misstänkta mutbrottet erkänner 42-åringen att hon gjort själva gärningen. Det vill säga att hon i november på häktet i Uppsala sagt till en vakt på häktet att han skulle få 5000 kronor för att smuggla ut ett brev åt henne men hon nekade till brott.

– Jag höll upp ett tomt kuvert och frågade om han (personalen) ville posta det. Jag sa att han kunde få 5 000. Men jag hade varken 5 000 eller något brev. Det var bara för att testa honom, sa hon.

42-åringen sa, enligt vakten som vittnade på måndagen, att det var till hennes son och vakten nekade hennes erbjudande två gånger.

– Jag tog det på allvar, sa vakten.

42-åringen hävdade däremot att det var en polis i ett förhör som uppmanat henne att försöka smuggla ut brevet i fråga och att hon inte menade något med det.

– Det var på skämt. Jag ville bara testa om det gick, upprepade 42-åringen när hennes advokat ställde frågan till henne.

I ett av polisförhören från november, efter att polisen hittat lappar i 42-åringens cell, diskuterar förhörsledaren med 42-åringen om hur hon skulle ha kunnat få ut lapparna och att hon skulle kunna ge dem till någon på häktet.

– Det är en diskussion och ingen uppmaning, sa åklagare Jessica Wenna under måndagen.

– Det är en tolkningsfråga, kontrade advokat Amanda Hikes.

Under tiden i häktet har 42-åringen skrivit meddelanden på lappar till sin dåvarande pojkvän och gömt i pennor och läppsyllock. Hon har också försökt smuggla ut ett brev till sin dotter genom att lägga det i ett kuvert som skulle till Försäkringskassan. Häktespersonalen i Karlstad där mutningsbrottet ska ha ägt rum hade extra koll på 42-åringens brevkorrespondens och brevet upptäcktes. Hon har däremot lyckats få iväg ett brev till sin andra dotter. Hur hon lyckats med det vet inte åklagarna.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogaEskilstunaArbogamordet
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka