• Morteza Eliasi (mitten) tillsammans med Rahmat Naurozi (höger) och vännen Ibrar som sommarjobbar på HM-lagret i Svista (vänster). Foto:
  • Rahmat Naurozi, Ibrar och Morteza Eliasi utanför ST1-macken vid Gillbergaplan. Foto:
  • Morteza Eliasi vill se politikerna satsa på att skapa fler jobb till Eskilstunas unga. Foto:
1/

Morteza vill se fler jobb till Eskilstunas unga

Eskilstuna

Morteza Eliasi driver tillsammans med tre vänner St1-macken vid Gillbergaplan. På jobbet ser han dagligen effekterna av ungdomsarbetslösheten – därför ställer han en fråga på vår valsajt #kandulova.

– Förra valet lovade politikerna jobb till ungdomar, men inte mycket hände. Kan du lova att det blir fler jobb till Eskilstunas ungdomar?

För fyra år sedan tog en kvartett grabbar från Afghanistan över macken vid Gillbergaplan. Sedan dess har det hänt en hel del. Morteza Eliasi pekar på raderna av hyllor och väggen med dryckeskylar.

– När vi kom in var det tomt här. Det fanns nästan ingenting kvar. Sedan började vi satsa mer och mer. Nu är vi inne på fjärde året och det går bra än så länge.

På macken rör det på sig. Samtidigt upplever Morteza att det råder stiltje på andra plan. Han berättar att han ser många ungdomar som bara driver runt utan någon sysselsättning eller riktning. Han tycker att frågan om jobb till stadens unga är den viktigaste i årets val.

– De kommer ofta hit på kvällen, köper något att dricka och går upp till skolan och sitter där hela natten. Sedan sover de hela dagen och gör samma sak igen. Jag frågar dem om de har jobb – de säger nej.

Morteza känner igen sig i ungdomarna han ser passera in och ut dag efter dag. Han har själv varit utan arbete och minns känslan av att inte ha någon riktning.

– Det känns inte som ett riktigt liv. Man bara vandrar runt, man bryr sig inte. När man har ett jobb så bryr man sig mer om livet. Det handlar inte bara om pengar, utan om trygghet inför framtiden. Att känna att man har livet i sina egna händer.

Morteza får medhåll av Rahmat Naurozi, mackens senaste tillskott som jobbat där sedan i juni.

– Jag är väldigt glad över att jag har fått det här jobbet, säger han.

Ställ frågorna här – politikerna har lovat att svara.

Ställ din fråga till politikerna

Med en månad kvar till valet lanserar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning #kandulova.

Ställ frågorna här – politikerna har lovat att svara.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna#kandulovaArbetsmarknadJobbUngdomar
Relaterat