Filmen som lades ut på facebook visade hur fyra människor krossades under den tunga lastbilen. 15 personer skadades. Foto:

Moskéledare sparkas efter att ha hyllat lastbilsattack

Eskilstuna
annons

Den kommunanställde Eskilstunabo som hyllade en lastbilsattack i Jerusalem på sin Facebooksida har tvingats lämna sin tjänst i kommunen.

— Vår överenskommelse innebär att han slutade sin tjänst med omedelbar verkan, säger kommundirektör Pär Eriksson.

Det var i vintras som den kommunanställde Eskilstunabon delade ett våldsamt filmklipp på sin privata facebooksida. Filmen visar hur en lastbil mejar ner ett 20-tal israeliska militärer vid en busshållplats på ett turiststråk i Östra Jerusalem.

Läs mer:Här hyllar Eskilstunabon lastbilsattacken i Jerusalem.

Eskilstunabon, som vid sidan av sin tjänst inom kommunen, också har en ledande ställning i den salafistiska al-Rahmanmoskén, kommenterade inlägget med orden "Gud är stor" och "känner mig nöjd" samt en glad smiley.

Inlägget väckte starka reaktioner. Inte minst hos mannens arbetsgivare som nu tvingat honom att lämna sitt jobb inom kommunen.

— Vi har slutit en överenskommelse om att han slutar sin tjänst med omedelbar verkan, säger kommundirektör Pär Eriksson.

Mannen, som inte är fackligt ansluten och representerade sig själv, gick med på att lämna sin tjänst för åtta månadslöner. Han hade i sitt arbete inflytande över flera viktiga myndighetsbeslut och togs ur tjänst redan några dagar efter att facebookinlägget upptäckts.

Eskilstuna-Kuriren har utan framgång sökt den uppsagda kommuntjänstemannen för en kommentar. I ett uttalande till Sveriges Radio har han tidigare sagt att han inte ser något problem med att hylla en attack på militär personal, eftersom Östra Jerusalem är ockuperad mark.

Området erövrades av Israel 1967 och ingår inte i den ursprungliga statsbildningen.

Eskilstuna kommun ansåg inte att inlägget gick att förena med kommunens värdegrund. Man ska nu ta fram ett regelverk för hur liknande situationer ska hanteras i framtiden.

— Våra jurister börjar titta på det nu. Det här blev en svår balansgång i en situation som delvis var ny för oss. Det blir en balansgång mellan arbetsrätt, yttrandefrihet och kommunens roll i samhället. Liknande situationer har uppstått förut men då har det oftast handlat om anställda som gett uttryck för högerextrema åsikter. Religiös extremism var ovant för oss att hantera och vi samarbetar med Sveriges kommuner och landsting om detta, säger Pär Eriksson.

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunTryckfrihetreligion våldsbejakande jihadister
annons

Mest delat denna vecka